Около 11 600 дка горски територии са засегнати от пожарите до момента

96% от горските пожари са в резултат от човешка небрежност

13.08.2015 | 10:54 Редактор: Ирина Георгиева
Около 11 600 дка горски територии са засегнати от пожарите до момента

Около 11 600 дка горски територии са засегнати от пожарите до момента, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред БНТ. По думите й залесяването струва около 1000 лв. на декар, а гасенето на един пожар е около 600 000 лева. 

Пожароопасният сезон ще продължи още поне два месеца, припомни министър Танева. Тя отбеляза, че от близо 220 регистрирани пожара, едва 4% са предизвикани от мълнии. Останалите 96% са заради човешка небрежности и немарливост.

"Имаме разследвания за много малко случаи на умишлен палеж. Всички хора, които обичат природата и ходят в гората, трябва да знаят, че не трябва да палят огън поне на 100 метра в близост до горска територия и да не оставят стъклени бутилки и целофанови опаковки, които могат да предизвикат "ефекта на липата"." - обясни министърът.

Другата причина за възникване на тези пожара си земеделските дейности, отбеляза министър Танева.

"Работим в много добра комуникация с МВР и ГДПБЗН и ще въведем задължение, когато земеделски производител реши и планира почистване на такава площ с техника да уведомява съответния район на пожарната, за да има готовност." - уточни тя.

Министър Танева припомни за поредния голям пожар, който избухна на 12 август в землището на врачанското село Чирен. Огънят се простира на няколко км край пътя от Враца към селото. Обхванал е храсти, гори и ливади. В гасенето участваха екипи от пожарникари и доброволци, като се ползва и техника на земеделски производители. 

/Снимка: Архив/