България приветства споразумението по иранската ядрена програма

МВнР: Вярваме, че уреждането на този дългогодишен проблем е значима стъпка напред към укрепването на доверието и стабилността в Близкия и Среден изток

14.07.2015 | 17:13 Редактор: Мариета Иванова
 България приветства споразумението по иранската ядрена програма

България приветства постигнатото на 14 юли 2015 във Виена историческо споразумение по Съвместен всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма между министрите на външните работи на страните от Е 3+3 (Великобритания, Германия, Франция, Китай, Руската федерация, САЩ) и Иран, съобщават от пресцентъра на МВнР.

„Оценяваме високо решимостта и безпрецедентните усилия на всички участници в преговорния процес, в това число екипа на Европейската служба за външна дейност, които направиха възможно намирането на дипломатическо решение. Изразяваме надежда, че то ще бъде широко подкрепено от международната общност и предвидените мерки ще бъдат приложени в пълен обем“, посочват още от Външно министерство.

„Вярваме, че уреждането на този сложен дългогодишен проблем е значима стъпка напред към укрепването на доверието и стабилността в съседния на България регион на Близкия и Средния изток. Създават се благоприятни възможности за сътрудничество и конструктивен диалог с Иран по редица въпроси, включително от регионално и глобално значение“, гласи разпространената до медиите позиция на МВнР.