БСП и ДПС сезират Конституционния съд за промените в Закона за здравното осигуряване

Жалбата е подписана и от депутати от АБВ и БДЦ

10.07.2015 | 12:21 Редактор: Мариета Иванова
БСП и ДПС сезират Конституционния съд за промените в Закона за здравното осигуряване

БСП и ДПС ще внесат днес в Конституционния съд жалба във връзка с промените в Закона за здравното осигуряване. Това обявиха депутати от двете парламентарни групи на пресконференция в Народното събрание, предава БТА.

Жалбата е подписана от над 60 народни представители от "БСП лява България", ДПС, АБВ, БДЦ и нечленуващи в парламентарни групи.

Обжалват се две норми в Закона за здравното осигуряване - параграф 10, който третира разделянето на пакета на основен и допълнителен; както и привилегията, която си създава държавата да продължава да не плаща вноските за групите хора, които тя осигурява, обясни Емил Райнов от БСП. Той допълни, че след приемането на промените в закона те са изпратили писмо до президента с молба да наложи вето и така да докаже, че е загрижен за здравето на всички българи.

"Както и подозирахме, той не беше загрижен за здравето на всички българи, законът излезе в Държавен вестник и затова пристъпихме към следващата стъпка, която имаме като опозиция - започнахме събирането на подписи за сезиране на Конституционния съд", коментира депутатът.

Джевдет Чакъров от ДПС заяви, че текстовете от Закона за разделяне на пакетите здравни услуги са дискриминационни.

„На базата на заболявания и диагнози, всички ние, които си плащаме здравните осигуровки, ще имаме различен достъп до медицинска помощ“, отбеляза той. - „Надяваме се на справедливо решение, за да има равен достъп за всички граждани“, каза депутатът. Той допълни, че като следваща стъпка обмислят сезиране на Комисията за защита от дискриминация.