България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Частни болници и пациенти против приватизацията в здравеопазването

Доц. Стайко Спиридонов и Пламен Таушанов

06.07.2015 | 17:36
Частни болници и пациенти против приватизацията в здравеопазването

Здравната реформа започна - къде е как ще се лекуваме. Коментар на доц. Стайко Спиридонов, председател на Националната асоциация на частните болници и Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Приватизацията на болниците бе поставено в дневния ред на кабинета, но след това министър Москов каза, че ще оттегли предложението си, тъй като премиерът Борисов сметна това за наложително.

В петък 3 юли Тристранката обсъди въпроса.

 

Доц. Стайко Спиридонов смята, че в приватизацията по принцип няма нищо лошо, въпросът е как ще бъде направена, защото "обществото ни още не е узряло".

"Не сме напълно узрели, за да приватизираме всичко", каза доц. Спиридонов.

 

Пламен Таушанов смята, че има "известни неясноти" около приватизацията, спряна през 2001. Според него министърът е прав, докато въпросът се изясни и каза, че не е съгласен да бъде обсъждан само от работодатели и синдикати, защото "не е ясна ролята на синдикатите в здравеопазването".

Пациентите и синдикатите участват в надзора на НЗОК.

"Какво ще се приватизира и каква ще е ползата за пациентите? Ако се приватизират само дейности, както има намерения, това означава, че загубите ще са за собственика. Ние считаме, че това не трябва да се случва, особено в големи лечебни заведения като Пирогов".