СЗО подкрепя реформатори, които искат да направят системата по-ефективна

Мисия от експерти на СЗО ще работят заедно с експерти на Министерство на здравеопазването

29.06.2015 | 16:11 Редактор: Ирина Георгиева
СЗО подкрепя реформатори, които искат да направят системата по-ефективна

Мисия от експерти на СЗО ще работят заедно с експерти на Министерство на здравеопазването, по искане на министър Петър Москов, съобщиха от ведомството.

"Във фокуса на съвместната им работа ще бъдат подобряването на достъпа до качество на здравните услуги, най-вече на уязвимите групи, сред които мигранти и роми, организацията за спешни реакции при трансгранични заплахи като природни бедствия и заразни заболявания, както и ефективността на разходите." - обясни "Нашият ден - практично" доц. д-р Михайл Околийски, управляващ офиса на СЗО за България.

СЗО подкрепя реформатори и хора, които искат да направят системата по-ефективна.

"В този смисъл, подкрепяме Министерство на здравеопазването и неговия екип." - заяви д-р Михайл Околийски. 

Предложението за данък върху вредните храни е абсолютно на място и навременно, не само като сигнал, че се работи в тази посока, но и като финансов ресурс, който да бъде използван за превенция." - смята още д-р Околийски.

Младите хора у нас са на 5 място по риск от затлъстяване, по прогнозни изследвания на експерти от СЗО, съобщи д-р Околийски и коментира, че с влошени показатели по отношение на здравния си статус, българите продължават да оглавяват черните статистики в Европа.

Ръководителят на представителството на СЗО в България заяви, че сърдечносъдовите и онкозаболяванията продължават да бъдат основен фактор за това – незаразните хронични заболявания да бъдат най-сериозната причина за смъртност в България, и че това не е случайно.

Основните причини са: хроничният стрес и част от натоварванията, свързани с нарушенията в психичното здраве, от една страна и от друга, вредните навици – тютюнопушенето, липсата на физическа активност и качеството на предпочитаните храни.

Сред препоръките, които специалистът даде за промяна в навиците и начина на живот са физическата активност, спиране на тютюнопушенето, ограничаване на други вредните навици, стриктното провеждане на всички профилактични прегледи, за които сме осигурени и на които имаме право, както и да се опитаме да живеем в хармония със себе си и с хората около нас, защото това е важно условие да намалим своята тревожност, която съсипва и психическото и физическото ни здраве.

Д-р Михайл Околийски се обяви в категорична подкрепа за запазването на задължителния имунизационен календар. Цялото антиваксинално движение почива на митологии, които нямат връзка с науката.

"Опитът и на други страни, например Германия, Белгия и Франция доказа, че подобни действия водят до пагубни последствия не само за болните деца, но и за децата, с които те влизат в контакт, в детските градини и в училищата. Не трябва да се дава възможност на тези движения да надделеят над здравия разум. Не бива да се стига до там в България, при положение, че имаме добри традиции." - призова д-р Околийски.

Представителят на СЗО коментира също и проблемите, свързани с липсата на здравно образование и обучение по психично, и репродуктивно здраве в училищата, като възложи очаквания върху приетия на второ четене в ресорната комисия нов Закон за училищното образование. Това са невероятно важни теми, които имат отношение, както към здравето на децата в момента, така и за бъдещето на нацията, защото имат пряка връзка с негативните демографски показатели.

Д-р Михайл Околийски съобщи, че се очаква през есента да бъде приета и нова "Национална програма за психично здраве 2015-2020", която да положи основите на национална политика, напълно в унисон с целите от Плана за действие за психично здраве на СЗО.

Предвиждат се много мултидисциплинарни и интерсекторни връзки между министерства, организации и институции.

Свидетели сме на вложено психично здраве – неспокойства, катастрофи, висок процент тютюнопушене, употреба на алкохол, насилие, агресия, увеличаваща се тенденция на опити за самоубийства сред деца и възрастни.

Институциите и специалистите трябва да имат инструментариум, за да се справят. В другите държави се правят много големи инвестиции, това трябва да се случва и в България.