Плевнелиев: Здравната реформа не търпи отлагане

Предприетите досега мерки в сектора са стъпка напред, смята държавният глава

28.06.2015 | 12:00 Редактор: Мариета Иванова
Плевнелиев: Здравната реформа не търпи отлагане

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, приет от Народното събрание на 16 юни 2015 г., пише Investor.bg, позовавайки се на съобщение от прессекретариата на държавния глава.

Според президента българската здравна система е останала една от най-нереформираните през последното десетилетие.

“Общество ни очаква правителството и парламентът да предприемат такива действия, с които да се повиши качеството и ефективността на предоставяните здравни услуги за хората. Всяка година се увеличават средствата за здравеопазване, но никой не е доволен – пациентите, лекарите, здравните работници”, се посочва в съобщението.

Президентът изрази своето мнение, че здравната реформа не търпи отлагане. Според държавния глава приетите промени в Закона за здравното осигуряване са стъпка напред, но е необходимо да се направи много повече за цялостното реформиране на сектора. Президентът изразява надежда, че промените в здравната система ще продължат да са неотложен приоритет на правителството и на Народното събрание и че скоро ще бъдат доведени до успешен край.

Държавният глава обяви, че смята за неоснователни изявленията в публичното пространство, че с приетия закон се предвиждат ограничения на достъпа до здравеопазване на гражданите, в разрез с конституцията.

“Законът за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване не предвижда норми, които да ограничават достъпа до медицинска помощ. Няма и разпоредби, от които да следва допълнително заплащане от осигурените граждани, за да получат дължимата от държавата медицинска помощ или сключване за това на застрахователни договори с частни застрахователни дружества”, се посочва в съобщението.

Президентът уверява, че е предвидено осигурените граждани да продължават да получават гарантирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса медицинска помощ, както по основния, така и по допълнителния пакет от здравни дейности. Непроменен остава и принципът за равнопоставеност на гражданите при ползване на медицинска помощ.