Сотир Цацаров поиска независима прокуратура, а Христо Иванов независими прокурори

24.06.2015 | 18:26 Редактор: Пролетина Съботинова
Сотир Цацаров поиска независима прокуратура, а Христо Иванов независими прокурори

Независима прокуратура поиска обвинител номер едно Сотир Цацаров по време на конференция, посветена на съдебната реформа. От своя страна, правосъдният министър постави акцента върху независимостта не на прокуратурата изобщо, а на всеки един отделен прокурор. На форума присъства и бившият премиер и един от основните участници в протестите срещу правителството Орешарски, заради избора на Пеевски за шеф на ДАНС - Георги Близнашки , който каза, цитирам "Делян Пеевски беше с неприятна външност, затова не го харесваха хората. " Преди да влезе на конференцията, попитан защо е приел поканата на ДПС да е експерт на партията в конституционната комисия, Близнашки заяви:"Човек трябва да преглъща неща, дори и най-неприятните."

С плакати „Помните ли 14 юни 2013 г“ Протестна мрежа  прекъсна речта на главния прокурор Сотир Цацаров  и предизвикаха хаос в залата. Цацаров поздрави организаторите за свежата идея, като призова съдебната охрана да не прилага сила и позволи на активистите да останат до края на форума. В тяхно присъствие Цацаров призова за независима прокуратура като цитира Римската харта.


"Независимостта  на автономията на  прокуратурата представлява неизменно последствие на съдебната власт, затова трябва да се насърчава общата тенденция към засилване на независимостта и ефективната автономия на прокуратурата", заяви главния прокурор Сотир Цацаров.

Правосъдният министър Христо Иванов заяви, че приоритет трябва да бъде постигане на независимост на прокуратурата, но не само тази на главния прокурор, а независимостта на всеки един прокурор. Според него реформата в прокуратурата вече е политически възможна.


"Има твърде голям фокус върху фигурата на главния прокурор, факт е,че това е една от най-овластените фигури в българската не просто конституционна рамка, а практическа практика. Но факт, е че това което е необходимо за използване на това овластяване, да тушираме негативния ефект от него е една независима прокурорска професия, съставена от независими прокурори", коментира министърът на правосъдието Христо Иванов.

На форума, конституционалистът и бивш служебен премиер, проф. Георги Близнашки, разкритикува правосъдния министър, че представените предложения за реформи в съдебната власт не отговарят на стратегията, одобрена от Народното събрание. Според Близнашки, скъсяването на мандата на Висшия съдебен съвет означава поставяне на съдебната власт в подчинение на изпълнителната. На 30 юни пред правната комисия, която ще обсъжда предложенията за промяна на Конституцията, прокуратурата ще  представи становището си относно стратегията, трите проекта за промените в съдебната власт и проекта за измененията на Конституцията.