БАБХ с максимални санкции за производители, подвеждащи потребителите

Агенцията ще наложи най-високите санкции на трима производители на масло за нерегламентирано влагане на немлечни мазнини

11.06.2015 | 16:30 Редактор: Ирина Георгиева
БАБХ с максимални санкции за производители, подвеждащи потребителите

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще наложи максимални санкции на трима производители на масло, за нерегламентирано влагане на немлечни мазнини.

След последните лабораторни изпитвания по официален контрол, при един от производителите е констатирано повторно нарушение от началото на годината, за което Законът за храните предвижда максимална санкция от 6000 лева.

За другите две несъответствия на производителите ще им бъде наложена санкция в размер на 4000 лева.

Всички несъответстващи партиди ще бъдат изтеглени от пазара и ще бъдат преетикетирани, като "имитиращи продукти", а предприятията ще бъдат подложени на учестен мониторинг.
 
Агенцията налага максимални санкции на нарушителите, без да толерира нито един оператор.

От началото на годината БАБХ е изследвала 37 проби на млечни продукти за наличие на растителни мазнини. Лабораторните резултати са показали нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 5 от пробите.

Законодателството предвижда в такива случаи изтегляне на наличната продукция от изследваните партиди, която се преетикетира и може да се предлага на пазара като "Имитиращ продукт", но не и като "Масло".

Според действащото законодателство това не е опасен продукт, но подвежда потребителя.

Агенцията съставя Акт за установяване на административно нарушение, като Законът за храните предвижда налагане на санкция в размер на от 2000 до 4000 лв. при първо и от 4000 до 6000 при второ нарушение. За да се гарантират правата на потребителите се налага и учестен лабораторен мониторинг на предприятието.