Пътят на храната-как да пазаруваме и да се храним отговорно

5 юни Световен ден на околната среда

05.06.2015 | 07:58
Пътят на храната-как да пазаруваме и да се храним отговорно

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН провежда първи образователен поведенчески експеримент за отговорно отношение към разхищението на храна на 5 юни 2015. В игра децата ще се учат как да пазаруват разумно и как да управляват отпадъците. В Световния ден на околната среда от 08:30 старнира реалити за деца "Пътят на храната".

 

Програмата стартира в Sopharma Business Towers в 8.30 часа, а кулинарната част на образователното риалити ще се проведе между 9.00 и 10.00 часа, съобщават от Глобалния договор на ООН. В събитието ще се включат ученици от различни училища в София. Те ще участват в „демонстративно пазаруване“, след това ще приготвят на храна за „купон“ под вещото ръководство на шеф-кулинар.

 

След консумирането на приготвената от самите тях храна, участниците ще проследят пътя на боклука, който са „произвели” до завод за преработка на отпадъци и до Българска хранителна банка. По време на цялото пътешествие, децата ще имат ангажимент да споделят своето преживяване в социалните мрежи.

Целта на пътешествието с кауза „Пътят на храната” е участниците и техните приятели да изградят отговорно потребителско поведение, да мислят критично, да търсят алтернативи, да консумират с мярка, тъй като всяко действие води до промяна за цялата планета.


Всяка година на 5 юни хората по света празнуват международния Ден на околната среда. Темата през 2015 година „Седем милиона мечти. Една планета. Консумирай с мярка“, се фокусира върху отговорното потребление и устойчивия начин на живот. За трета поредна година в България организатор на инициативата е Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.
Българската мрежа на Глобалния договор на ООН обединява повече от 28 компании от официалното си учредяване през 2010 г. от Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Чрез колективни проекти с обществена значимост БМГД оказва положителен ефект върху устойчивото развитие на бизнеса и обществото.

Повече информация за инициативата в световен мащаб.

 

 

Още по темата

Следете интервютата и репортажите в предаването за екология и климат Време за времето на Bulgaria ON AIR.

 

Седем милиарда мечти. Една планета. Консумирайте внимателно.

Много екосистеми на Земята се доближават до критични точки на изчерпване или необратима промяна, предизвикана от високия ръст на населението и икономическото развитие. Ако сегашните нива на консумация и производствени характеристики останат същите и ако населението се увеличи до 9,6 млрд души, както се прогнозира, до 2050 ще имаме нужда от три планети, за да запазим начина си на живот и потребление.

„Когато сядаме на обядваме или вечеряме в Световния ден на околната среда, важно е да имаме предвид едно – една трета от цялата храна, произвеждана всеки ден в света – 300 млн тона – се изхвърля. Това похабяване коства на глобалната икономика един трилион долара на година“, казва Ахим Щайнер, зам.-генерален секретар на ООН и изпълнителен директор на Програмата на ООН за околна среда.

 

Цифрите на ООН

  • 1,3 млрд тона храна се изхвърлят всяка година, а близо 1 милиард души страдат от недохранване, а още един милиард от глад.
  • По-малко от 3% от водата на земята е питейна. От тях 2,5% е замръзнала в Антарктика, Арктика и в глетчерите. Хората разчитат само на 0,5% от питейната вода на планетата.
  • Над 1 милиард души все още нямат достъп до питейна вода.
  • Домакинствата употребяват една трета от глобалната енергия и излъчват 21% от емисиите въглероден диоксид.