Министър Танев: Стотици квестори изнасяли информация за матурата по БЕЛ

Успеваемостта на матурите е намаляла в резултат на затегнатия контрол и проверките по места

10.06.2015 | 15:20 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Танев: Стотици квестори изнасяли информация за матурата по БЕЛ

Просветният министър проф. Тодор Танев предложи матурите да се провеждат по нов начин. Според него не само дължината, а и цялостната организация на изпитите трябва да се промени.

Някои медии са създали чувството, че има изтичане на темата за матурата по Български език и литература от министерството, отбеляза проф. Танев.

"Една лъжа, повторена 100 пъти, става истина, както знаем по законите на нацистката пропаганда, не знам какво се постига с това. Кой спечели от това, че сърцата на толкова хиляди родители туптяха?" - попита министърът.

Публикацията в интернет "Яворов ви поздравява", която издава темата, е локализирана и била дело на студент, който не правел това за първи път, съобщи просветният министър пред журналисти в МС.

Няколкостотин квестори, учители в малките населени места, са участвали в изнасянето на информация за матурите. Това е информацията на МОН. Според Танев това е правено от години - това е най-проста практика, не е схема. Проблемът е в по-малките населени места, изтъкна той, като посочи, че вероятно става дума за няколкостотин квестори. За да има наказания обаче, действията им трябвало да се докажат.

"Икономическа полиция, която прави проверка, знае за какво купуване става дума. Говорете с тях, аз не съм полицай. Те знаят за какво изтичане става дума, защо са точно тези грешки, дали са умишлени и кога са допуснати. Всичко се знае много точно вече. Квесторите след 8.30 часа сутринта са изнасяли информацията за матурите. В страната повече." - съобщи просветният министър.

"Гледаме по оценките, гледаме мястото, имаме телефони на всички, които са били. От 3-4 критерии специалистите ни успяват да намерят доста съществени тенденции. За да има наказание за квесторите, трябва да бъде доказана вината им. Има за тези, които сме доказали. Направихме максимума, но каквото и да правим 400 души от МОН с 2 600 училища няма как да стане." - поясни Танев.

Срещу преписването на изпитите тази година са били взети много повече мерки, отколкото в предишни години, добави още проф. Танев.

"Ние забелязахме пробойните и не ми е ясно защо тези мерки не са били вземани преди."- коментира министърът.

Според него успеваемостта на матурите е намаляла в резултат на затегнатия контрол и проверките по места.

Репортаж на Васил Детелинов.