ЕК отпусна 4,1 млн. евро на Агенцията за бежанците

Парите ще бъдат използвани за подобряване на условията на живот в центровете, за издръжка, консумативи и охрана

08.06.2015 | 16:30 Редактор: Мариета Иванова
ЕК отпусна 4,1 млн. евро на Агенцията за бежанците

4,1 милиона евро отпусна Европейската комисия на Агенцията за бежанците за справяне с бежанския натиск, предава Investor.bg.

Председателят на агенцията Никола Казаков е подписал с представители на ЕК Споразумение за изпълнение за срок от една година на „План за спешни мерки“, съобщиха от Агенцията.

Процесът на усвояване на средствата ще се извършва прозрачно и при строг контрол от страна на Европейската комисия, уверяват от там.
 Отпуснатите средства ще бъдат използвани за подобряване условията на живот на бежанците, здравно осигуряване, преводачески услуги, увеличаване на административния капацитет с цел ускоряване на процедурата по предоставяне на закрила, разширяване на капацитета за настаняване и за техническа помощ.

За очакваните евросредства за работа с бежанците Никола Казаков информира още през апил. Тогава той посочи, че ще получим подпомагането за определен вид дейности.

Нова бежанска вълна у нас се очаква в периода от юли до септември, прогнозира още Казаков. Агенцията отчита 60% ръст на бежанците за първото тримесечие на годината в сравнение с година по-рано. Към края на март общо 3 246 души са потърсили закрила у нас. Очаква се броят им да достигне пик през лятото.

Основният бежански поток идва главно от Сирия, Ирак и Афганистан, допълни  Казаков.