България, Гърция и Турция с общ център за полицейско и митническо сътрудничество

Трите страни подписаха споразумение за създаването на структурата

25.05.2015 | 15:03 Редактор: Мариета Иванова
България, Гърция и Турция с общ център за полицейско и митническо сътрудничество

България, Гърция и Турция сключиха споразумение за създаването на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество.

В присъствието на премиера  Бойко Борисов в Гранитната зала на МС от българска страна споразумението подписаха  вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, вътрешният министър на Турция Себахатин Йозтюрк и главният  заместник- вътрешен министър по въпросите на сигурността, противодействието на престъпността, обществения ред и защитата на гражданите на Гърция Йоанис Панусис, предава БТА.

Целта на споразумението е трите страни да се справят с общи проблеми - миграцията, организираната престъпност и борбата с тероризма, посочиха министрите, подписали документа.

„Съгласуването на текста продължи няколко месеца и ние  имахме  шанс да го подпишем в исторически момент за Европа, който е най-подходящ за него“, посочи след церемонията вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Тя допълни, че подобен документ се подписва за пръв път между трите държави. - „България вече има подобни  центрове с всички свои съседи. Той ще е първият за Турция и пръв между три страни от нашия регион“,  допълни Бъчварова.

„Не можем да се справим с общите  предизвикателства, без да си сътрудничим и да обменяме информация. Всяка страна се сблъсква със засиления миграционен натиск, който има своите специфики в  нашия регион и ние си поставихме за цел да поставим този въпрос  пред нашите партньори в ЕС, защото тази граница е чувствителна към промените и можем да срещнем различни трудности. С моите колеги от Турция и Гърция даваме еднаква оценка на проблемите и имаме еднакво мнение за тях“, посочи Бъчварова. 

Тя благодари на турския си колега за бързата реакция при организирането на днешната среща, защото тя е от полза и за трите  държави.

„Това е начало на процес за тестовата подготовка на бъдещата работа и на различните модели на сътрудничество. Надяваме се на ратификация на споразумението в Гърция и Турция, у нас то може да влезе в сила само с решение на Министерския съвет“, посочи Бъчварова.

Йоанис Панусис благодари за топлия прием и гостоприемство на българската страна, както и за  възможността да се обсъдят въпроси от общ интерес.

„Това е много положителна инициатива на българското правителство, на която откликнахме, защото преживяваме общи проблеми, допълни министърът. Живеем във века на глобализацията и на високите технологии, но и във века на съвместната дейност и отговорност. Днес обявяваме, че сме съгласни  да се  справим с общи усилия с тези проблеми и за затова си подаваме ръка да се справим демократично и мирно с бъдещето. Надявам се, че това няма само да е център с полицейско естество, а  център с различно сътрудничество на нашите народи“, заяви Йоанис Панусис.

Министър Себахатин Йозтюрк  подчерта, че  подписването на документа за полицейско и митническо сътрудничество е важно доказателство за нашето многостранно сътрудничество. „Много от нашите проблеми имат глобален характер.

Проблем,  възникващ на границата на една страна, вече засяга пряко и много други страни, посочи той. Поради тази причина, несигурността на юг от турската граница влияе и на други страни. Турция е приютила към този момент 2 млн. емигранти, като 1,7 милиона от тях са  сирийски бежанци. Турция е изхарчила за решаването на този проблем около 5,5 млрд. долара, като само 300 милиона от тях са помощи от западните държави,“ посочи Себахатин Йозтюрк. - „Съвместният контактен център ще спомогне за нашето сътрудничество - с него полицейските и митническите органи ще обменят информация в реално време и ще може да се реагира адекватно на незаконната имиграция и на контрабандата. Винаги ще бъдем готови за сътрудничество с нашите съседни страни“, подчерта турският министър. - „Пожелавам това споразумение да има положителен ефект за нашите страни и народи“, добави той.