Бъчварова: Глобалните предизвикателства изискват глобални решения

Страната ни участва активно в европейския дебат за общата политика и конкретните мерки

21.05.2015 | 15:29 Редактор: Ирина Георгиева
Бъчварова: Глобалните предизвикателства изискват глобални решения

Глобалните предизвикателства изискват глобални решения. Страната ни участва активно в европейския дебат за общата политика и конкретните мерки. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи при откриването на международната конференция на тема "Укрепване на връзките между Европа, Близкия Изток и Северна Африка в борбата с нарастващата заплаха от тероризъм, радикализъм и чуждестранни бойци".

"Идеите и предложенията на участниците във форума ще бъдат полезни при формирането на националните решения и политики. Темата е изключително актуална и навременна. Европейските държави, в това число и България, са изправени пред нова ситуация." - коментира министър Бъчварова.

Вътрешният министър очерта основните насоки, в които страната ни е активен участник -  оперативните действия за ограничаване на миграционния натиск и спасяването на човешки животи; справяне с проблема с миграцията и преодоляване на всички социални последици от този процес, пред които се изправят всички европейски държави; търсенето на политически решения на съществуващите проблеми в държавите, в които основно се генерира миграционен натиск.

Вицепремиерът Бъчварова изтъкна, че успоредно с търсенето на общи политически и оперативни решения, се полагат усилия за намирането и на национални решения.

"Първостепенна задача е гарантиране сигурността на границата. МВР работи изключително много в тази посока. Мобилизиран е човешки, организационен и логистичен ресурс, сътрудничим си с армията, която ни подпомага, осигурявайки логистична подкрепа." - посочи тя

България, въпреки че не е член на Шенгенската зона, използва всички възможности, които дава информационният обмен с партньорите в рамките на Шенгенската информационна система за идентифициране на потенциалните опасности и тези действия дават резултат, увери министър Бъчварова.

Предстоящото изграждане на инженерно съоръжение по южната граница на страната представлява само една част от общите усилия, каза още министърът на вътрешните работи. Тя бе категорична, че ключът към успешното преодоляване на съвременните предизвикателства са международното сътрудничество, обменът на информация и съсредоточаването на усилията на всички нива за идентифициране на рисковете и справяне със ситуацията, която, освен глобалния си характер, има и съвсем конкретни измерения в нашата страна.