Кунева: Искаме да паднат най-напред въздушните и морските граници

В последните години сме свидетели на едни от най-сериозните промени в сферата на сигурността

14.05.2015 | 17:25 Редактор: Ирина Георгиева
Кунева: Искаме да паднат най-напред въздушните и морските граници

Искаме да паднат най-напред въздушните и морските граници, коментира вицепремиерът Меглена Кунева на изслушване от парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност за резултатите от действията, предприети към момента от правителството за присъединяване на България към Шенгенското пространство, цитирано от  БТА.

Политическият диалог с останалите страни следва да продължи и целта е спечелването на максимален брой държави в подкрепа на нашето присъединяване, посочи вицепремиерът Кунева. Тя отбеляза, че, когато е имало препоръки към България по отношение на техническите изисквания, страната ни ги е отразила и те са били отстранени. 

"Не можем да имаме Европа на две скорости по отношение на сигурността. Твърдото ни убеждение е, че ние ще допринесем за тази сигурност." - отбеляза Кунева.

България се държи като фактически член на Шенгенското пространство, но има ниво на достъп, до което можем да влезем, само ако сме истински член на "Шенген", смята вицепремиерът.

"Безпрецедентен е случаят, в който две страни - България и Румъния, 10 години след подписването на договора за присъединяване, 4 години след първото потвърждаване на готовността на България за влизане в "Шенген", все още очакват вземането на политическо решение за присъединяване към Шенгенската зона." - коментира Кунева. 

Според нея тази безпрецедентна ситуация е свързана до голяма степен с механизма за оценка на достиженията в областта на съдебната система и на вътрешните работи, но за тези 10 години България е отбелязала напредък, макар и не толкова силен.

При положение че няма финален срок и нямаме конкретни изисквания, какво означава да изпълниш критериите на механизма за оценка и сътрудничество, той не би следвало да бъде свързан с членството ни в "Шенген", коментира Кунева. 

Във връзка с т. нар. мониторингов механизъм Кунева каза, че трябва да обясним логично защо трябва да се разделят двата процеса, без да се отказваме от поетите ангажименти по "Правосъдие и вътрешен ред" и по механизма. Мониторинговият механизъм е факт и аз бих искала България да го изпълни с стъпка по стъпка, с конкретни резултати, каза тя. 

Кунева отбеляза, че в последните няколко години сме свидетели на едни от най-сериозните промени в сферата на сигурността. Нестабилността в съседните региони води до непосредствен и реален риск за стабилността и сигурността на ЕС, коментира вицепремиерът. Тя посочи, че чуждестранните терористични бойци и миграционния и бежански натиск към Европа са един от аргументите, с които си служим.

Въпреки че има принципна разлика между тези два феномена, те са свързани с една голяма обща тема - за сигурността на външните граници. Сигурността е обща кауза, която изисква политическа ангажираност и добро сътрудничество, това означава да повишаваме доверието, отбеляза Меглена Кунева. Тя каза, че трябва да бъде напомняно на всички срещи, включително и на най-високо ниво, че България е доказала своята принадлежност към ЕС в много критични моменти.