Без напрежение при повторното влизане на частен съдебен изпълнител в TV7

Задълженията на медията към КТБ са под 5 млн. лева, заяви председателят на УС на Фонда за гарантиране на влоговете

07.05.2015 | 11:34 Редактор: Мариета Иванова
Без напрежение при повторното влизане на частен съдебен изпълнител в TV7

Парите, които TV7 дължи са под 5 млн. лв, пресметна председателят на Управителния съвет на  Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков в ефира на Нова телевизия, предава Dnes.bg. Той е посочил още, че от  самата телевизия има твърдения, че истинският размер на дълга им към КТБ е 2,5 млн. лв., срещу които има особен залог на част от техниката - „не цялата техника на телевизията, не другите права на телевизията".

Преди седмица TV 7 получи едноседмична отсрочка да погаси забавените задължения към КТБ след като в медията влезе помощник на назначения частен съдебен изпълнител, който направи опит да опише и изземе техника, обект на залога. Акцията беше съпътствана от засилено полицейско присъствие, което провокира и ответна съпротивителна реакция от страната на работещите в медията. След намеса на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която пристигна на място да провери случващото се, и разпореждане на премиера Бойко Борисов, полицейското присъствие беше изтеглено, а синдиците на КТБ и  Фондът за гарантиране на влоговете склониха да отложат изземването на заложената техника със седмица.

 "Този срок бе даден по изключение. Отново се подновява законовата процедура. Мога да ви уверя, че всяка една банка прилага такава процедура по отношение на длъжници, които не са редовни", поясни пред Нова телевизия Миленков.

Частният съдебен изпълнител днес отново е влязъл в  сградата на TV7, съобщиха от медията за БТА, където е разговарял с изпълнителния директор на медията Кирил Благоев, като напрежение около срещата нямало.

По-късно стана ясно, че двамата са постигнали споразумение за погасаяване на задълженията на медията, съобщи БТА, позовавайки се на информация от телевизията.

До края на другата седмица медията ще изплати общо 300 хиляди лева от задълженията си към КТБ, като първият транш ще бъде направен още днес.

Предвидено е до края на месеца да бъдат изплатени и останалите около 4,7 млн. лева.

В коментара си за Нова телевизия председателят на Управителния съвет на  Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков посочи, че стратегиите за търсене на дължимите пари са различни за всеки един дълг. Той обясни, че собственикът на TV7 е "Краун медиа", която била получила съществено финансиране от една от фирмите около КТБ – TCIMЕ, в размер на около 200 млн. лв. Собственикът на "Краун медиа" е офшорка в Кипър, предава Dnes.bg.

"От БНБ огласиха, че TCIMЕ е получил като заем държавни ценни книжа, с които се е разпоредило и сега дължи на банката 160 млн. лв. Ние търсим всяка една сума, но стратегиите са различни", добави Миленков.

Относно дълговете към КТБ, той заяви, че синдиците на банката в момента са се фокусирала към компании, които "имат някакво финансово обезпечение". До края на месеца предстои наемане на фирма, която да тръгне по стъпките на необезпечените кредити на банката. Ще се установи точно какви парични потоци са гравитирали в банката, извън нея и фирмите около нея. Нейната работа ще продължи между 3 и 5 години, обяснил той.

Миленков съобщи и данни за големите взимания на банката, без да споменава имената на фирмите, защото по закон няма право – на 129 кредитополучатели са им изпратени покани за предсрочна изискуемост, срещу 41 са предприети действия за предявавания на вземания, срещу петима са започнати заповедни производства по ГПК, започнати са изпълнителни производства срещу петима и т.н.

"Казусът с TV7 стана явен, защото това е телевизия и тя използва своите камери, за да покаже публично какво се случва и да се защити", допълни Миленков. Той разясни, че TV7 е имала време да си погаси заемите, провеждани са били много срещи и допълни, че от февруари ръководството на телевизията знае, че ще се пристъпи към процедура с намеса на частен съдебен изпълнител.

На въпрос дали има бъдещ купувач за медията той обясни, че твърдението за инвеститор идва от самата телевизия, официално обаче няма такава информация.

"При синдиците не е постъпвало никакво предложение за закупуване на телевизията", категорично заяви Миленков.