Кирил Благоев: КТБ чрез частен съдебен изпълнител искат да изземат техника на TV7

Имат конкретното задание да спрат излъчването на телевизията, заяви изпълнителният директор на NEWS7

29.04.2015 | 13:58 Редактор: Мариета Иванова
Кирил Благоев: КТБ чрез частен съдебен изпълнител искат да изземат техника на TV7

КТБ чрез частен съдебен изпълнител искат да изземат техника на TV7 по опис, заяви пред репортер на  NEWS7 изпълнителният директор на TV7 и NEWS7 Кирил Благоев. Той посочи още, че от ранните часове на деня се водят разговори с представители на банката по случая. По думите му обаче конкретното задание е „да спрат излъчването на телевизията“.

Благоев коментира още, че описът е изготвен от „синдиците на КТБ“ и е „от преди два месеца“. Той е категоричен, че телевизията ще продължи да работи, въпреки всичко.

От рано сутринта днес  в и около сградата на  TV7 и NEWS7 са пристигнали частен съдебен изпълнител, полиция и хамали. В сградата на двете телевизии е и директорът на Шесто районно управление Иван Пепелджийски. Той коментира пред репортер на NEWS7, че полицейското охрана и присъствие е за охрана на частния съдебен изпълнител. От медията посочиха, че името на частния съдебен изпълнител е Кристина Димитрова. От Камарата на частните съдебни по-късно коментираха, че нямат регистриран член с това име. Впоследствие стана ясно, че името на частния съдебен изпълнител е Неделчо Митев, а Димитрова е само помощник и юрист на КТБ.

От Камарата на частните съдебни изпълнители разпространиха до медиите официална позиция по случая.

"По повод процедура по предаване на заложени вещи в офис - сграда на TV7, Камарата на частните съдебни изпълнители информира, че производството е по молба на синдиците на Корпоративна търговска банка, съгласно чл. 35 от Закона за особените залози. Длъжникът е поканен от частния съдебен изпълнител Неделчо Митев, съгласно закона, да предаде заложените вещи. След изтичане на 14-дневния срок за доброволно изпълнение, е задействана следващата законова процедура за принудително предаване на заложените вещи", гласи текстът на официалната позиция.

По думите на служебните лица там в момента се извършват "съдебни действия".

Полицаите са нахлули без никакво предупреждение в сградата, а десетина човека са влезли в сервизните помещения, за да опишат техниката, предаде Dnes.bg.

Пред Dnes.bg PR-ът на телевизията Ани Георгиева обяви,че нямат яснота кое е предизвикало акцията на полицията в медията.

От пресцентъра на МВР коментираха в официално прессъобщение засиленото полицейско присъствие около NEWS7 и TV7 по следния начин:

„Полицията оказва съдействие на частен съдебен изпълнител по изпълнително дело. Всички действия на служителите са нормативно обосновани /чл. 431 от ГПК и чл. 6, т. 1 от ИНСТРУКЦИЯ № Iз-849 от 14.05.2007 г. за условията и реда, при които органите на Министерството на вътрешните работи оказват съдействие на частните и държавните съдебни изпълнители при изпълнение на техните правомощия/.
Първоначално са били предвидени минимален брой полицейски служители, които да осигурят непосредствено съдействие. Впоследствие са изпратени допълнителни сили, за да се обезпечи общественият ред с оглед струпването на множество хора и предотвратяването на евентуални самоуправни действия“, гласи разпространеното съобщение.