Петима кандидат-първолаци се борят за едно място в елитно училище

Над 77 000 малчугани се очаква да прекрачат прага на училището за първи път наесен

05.05.2015 | 09:49 Редактор: Ирина Георгиева
Петима кандидат-първолаци се борят за едно място в елитно училище

Над 77 000 малчугани се очаква да прекрачат прага на училището за първи път наесен, което означава, че ще има голяма конкуренция в най-престижните училища, показва проверка на "Монитор". Според нея например в 119 СОУ "Михаил Арнаудов" петима кандидат-първолаци се борят за едно място. До момента подадените заявления са 500, а местата – само 100, съобщи директорът на училището Диян Стаматов. Той очаква до края на кампанията молбите да стигнат до 700.

Подобно е положението и в столичното 31 СУЧЕМ, известно като Бастилията. Подадените заявления там са 450, а местата са 96.

"Вече стана много по-трудно да влезеш в първи клас, отколкото във висше училище." - коментира директорката на училището Надежда Николчева и допълни, че подадените заявление растат "застрашително".

За втора година в Бастилията молбите за първи клас се подават онлайн, пише Dnes.bg. Около половината от родителите, които са подали заявления за децата си, са заложили на електронното кандидатстване. То спестява реденето по дълги опашки и отнема около 8 минути.

172 пък са подадените заявления в столичното 137 СОУ „Ангел Кънчев” при 104 места.

"Голяма част от родителите се отказаха от подаване на заявленията, защото им обяснихме, че не отговарят на критериите." - обясни директорката на школото Мариана Закова. 

Домът в близост до училището и постоянният адрес в квартала ще имат още по-голяма тежест при отсяване на кандидат-първокласниците в столичните училища. Колкото по-близо е домът на детето до училището, толкова повече точки ще получи при класирането, припомня изданието.

С предимство се приемат и деца, които имат братче или сестриче в същото училище. Колкото по-малко е братчето, толкова повече точки получава кандидат-първолакът. Допълнителни точки получават и децата, които са учителски отрочета или внучета на учител от съответното училище, за което кандидатстват.

Крайният срок за подаване на документи е 29 май. Имената на приетите на първо класиране деца ще станат ясни на 3 юни.


Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния сайт - http://edu-business.info/