Преди първия учебен звънец

Нужен е нов просветен закон, смята Анна Димитрова от Асоциация Родители

12.09.2014 | 12:18 Редактор: Ирина Георгиева
Преди първия учебен звънец

Крайно време е да се приеме нов закон за образованието. Това заяви Анна Димитрова от Асоциация Родители в Сутрешния блок на България Он Ер. Според нея нужно е законът да бъде подложен на широка обществена дискусия, защото той определя "бъдещето на нацията". 

Анна Димитрова и представи тазгодишното издание на наръчника за родители на първокласници „Добре дошли в училище, родители“. Той излиза за шеста поредна година, но сега е изцяло обновен - както текстът, така и дизайнът. Димитрова коментира, че са се опитали да бъде максимално удобен и лесен за родителите. В него са засегнати въпроси със столовото хранене и какво ядат децата ни. По думи на Димитрова родителите могат да влияят както върху избора на доставчици, така и върху разнообразието на храната.

Родителите често са улисани да подготвят физически детето, подчерта Димитрова. То да има учебници, удобни дрехи и чанта. Задачата на родителите обаче е да подготвят емоционално децата, подчерта Димитрова.

Джобните пари са сред най-интересните въпроси, които вълнуват родителите, подчерта Димитрова.

"Малко ли пари да дадем, много пари ли да дадем или въобще да не даваме. Формулата е 50 стотинки да се умножат по възрастта на детето." - обясни Димитрова. 

Димитрова отбеляза, че се изгражда много полезен навик, ако се дадат парите на детето за седмица, защото по този начин то ще се научи да си управлява парите. 

Нужно е телефоните да се използват умерено и разумно, категорична е Димитрова. Тя съветва родителите да се възползват от програмите на мобилните телефони, насочени към най-малките. По отношение на самия апарат - хубаво е той да бъде максимално прост, за да не се изкушават малчуганите да играят на него, споделя Димитрова. Според нея дали телефонът да е до 50 лева е хубаво да се обсъди между родителите и класния учител.

Целодневната форма на обучение има плюсове и минуси, отбеляза Димитрова. Според нея хубаво е, че от една страна родителите ще знаят къде е детето им, но е лошо за самото него, защото после трудно ще си разпределя времето за уроците в домашни условия.

Пълният коментар в следващото видео: