Преди първия звънец

Близо 500 униформени в София трябва да осигурят и нормалното протичане на първия учебен ден

08.09.2014 | 15:25 Редактор: Ирина Георгиева
Преди първия звънец

Малко преди настъпването на новата учебна година, от столичната полиция предприемат засилени мерки за опазване на обществения ред и за спазване на правилата за движение в районите на детските градини и училищата. Близо 500 униформени в София трябва да осигурят и нормалното протичане на първия учебен ден на 15-ти септември.

Преди първия звънец, от столичната полиция вече са провели срещи с кметовете на всички общини и с директори от 226 учебни заведения в София.

„Ще обърнем внимание най-вече на пропусквателния режим на учебните заведения, сигнално-охранителната дейност в училищата и контролът от наша страна спрямо тях.“ - заяви Борислав Муеров от Охранителна полиция.

От новата учебна година, целодневно полицейски патрулки ще следят в районите на детските градини и училищата за криминално проявени лица и дилъри на дрога. Контролът ще е засилен както в карйните квартали, така и в центъра. Колкото до пътната безопасност на малчуганите, от днес започва акция на Пътна полиция под наслов  – „Децата тръгват на училище, да ги пазим.“

„Ще наблегнем най-вече на контрола над водачите при преминаването на пешеходните пътеки близо до училищата, детските градини и детските площадки. Целогодишно училищата и детските градини ще бъдат посещавани и от наши служители на пътна полиция за изнасяне на беседи по пътната безопасност.“ - коментира Тенчо Тенев от Пътна полиция.

Седмица преди първия учебен звънец, 90 на 100 от пешеходните пътеки около училища и детски градини вече са пребоядисани и отговарят на европейските изисквания по безопасност.

Според закона за закрила на детето малолетните могат да присъстват сами на обществени места до 20 часа, а непълнолетните до 22 часа.