Краят на летните ремонти под въпрос в 27 училища

На 13.08 кабинетът Близнашки отмени постановление, с което предишните управляващи отпуснаха 2 млн. лева на общини и училища за подобряване на учебната база

16.08.2014 | 12:13 Редактор: Ирина Георгиева
Краят на летните ремонти под въпрос в 27 училища

Краят на летните ремонти е под въпрос за 27 училища в страната. Първият учебен звънец в нови класни стаи е под въпрос заради решение на служебното правителство отпреди броени дни. В сряда кабинетът „Близнашки“ отмени постановление, с което предишните управляващи отпуснаха 2 милиона лева на общини и училища за подобряване на учебната база. Екип на България он ер провери кои са потърпевшите.

От 20 години учители, ученици и родители мечтаят 78 СОУ Христо Смирненски да се сдобие с басейн. Той е почти готов, но заради финансови пречки в последния момент и много изисквания срокът може да се проточи. 

"Обещала съм на родителите, че от 15 септември, децата ще плуват в басейн в час по физкултура. Така, както текат ремонтните дейности, мисля, че ще се справим с графика." - заяви Весела Неделчева, директор на 78 СОУ Христо Смирненски. 

Трескави ремонти текат и извън плувния басейн. Заради спрените от държавата пари обаче, не е ясно дали така ще изглеждат спортните съблекални след 15 септември. С част от дадените и взети обратно 70 хиляди може да се поднови един от малкото останали стари санитарни възли в училището, който не се ползва от 15 години.

рябват сериозни средства за тоалетните, специални мивки за посещението, в което преди хранене трябва цял един клас да си измие ръцете." - отбеляза Неделчева.

Заради проливните дъждове покривът на част от училището тече. Столичната община дава глътка въздух на училищата след градушките - 200 хил. лв. за аварийни ремонти. Преди няколко дни служебното правителство спря парите, дадени от кабинета „Орешарски“. Премиерът Близнашки защити решението с аргумента, че тези 2 милиона могат да бъдат изразходвани по-внимателно и не в 12 без 5.

"Това е едно решение, което е взето буквално в последния момент, според мен не са го премислили достатъчно добре нашите предшественици."- заяви Близнашки.

Месец преди началото на учебната година, в положението на 78 СОУ са още 26 общински и държавни училища, които чакат спешно обещаните им, но неполучени 2 милиона лева.

За България он ер от просветното министерство обясниха, че търсят начини да намерят пари за школата. Увериха ни обаче, че началото на учебната година не е под въпрос.