Учителка с дългогодишен стаж твърди, че е принудена да се пенсионира

Жанет Събева ще търси правата си в съда

06.09.2014 | 14:30 Редактор: Мариета Иванова
Учителка с дългогодишен стаж твърди, че е принудена да се пенсионира

Учителка от Бургас с 37 -годишен стаж ще си търси правата в съда, тъй като е принудена да се пенсионира. Според Жанет Събева, възрастните преподаватели биват „пропъждани от училищата”, за да се назначат на тяхно място млади учители, които започват работа на по-ниска заплата. Така директорите пестели пари от бюджета на учебните заведения, но се лишавали от учители с опит.  

„Получавам повече като учител с много години стаж и базовата ми заплата е по –висока. По-удобно е да облекчим бюджета на училището. За същата работа ще се плаща 500 лв., а не близо 1000 лв., както е при мен,” споделя Жанет Събева.

Впоследствие Събева оттегля молбата и подова нова – 1 септември. Причината е, че ако пенсионирането стане преди 1 септември учителите получават 6 вместо 8 заплати като обезщетение.

„Налице е един трудово-правен спор, защото се спори за момента на прекратяване на договора,” коментира Павлин Васков- директор на „Инспекция по труда”. – „Има молба за прекратяване от 1 август, след това тази молба е оттеглена, пусната е втора молба с дата 1 септември, но междувременно работодателят приема първата молба.”

Директорката на химическия техникум в Бургас категорично отказа да застане пред камерата на Bulgaria ON AIR с мотива, че става въпрос за трудово-правен спор.

Жанет Събева ще си търси правата си в съда, парите от допълнителните две заплати, които се очаква да получи, ако бъде пенсионирана след септември, обещава да дари на църква.