Плевнелиев: Образованието е ясен приоритет за България

България е на 23-то място по процент на преждевременно напусналите училище

30.04.2015 | 12:49 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: Образованието е ясен приоритет за България

Образованието е ясен приоритет за България и сътрудничеството между всички институции е основен фактор за успех на реформата в сектора. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който даде начало на заседанието на Съвета по образование и наука към държавния глава*

Президентът Росен Плевнелиев очерта като основни темите за въвеждането на дуалното образование и обучение, новите модели на финансиране на висшето образование и допълването между приоритетите и дейностите на институциите.

"Участието на водещите институции в Съвета е заявка за изпълнение на мисията чрез сътрудничество образованието да бъде национален приоритет." - подчерта държавният глава.

Образователната реформа е част от коалиционното правителствено споразумение, припомни Плевнелиев. В документа реформата обхваща общо 18 приоритета, развити в 35 мерки. 

Проблемите с грамотността и отпадането от образователната система са сред обсъжданите теми на дискусията. По данни на Евростат, цитирани от държавния глава, България е на 23-то място по процент на преждевременно напусналите училище. Завършилите висше образование българи на възраст между 30 и 34 години достигат едва 39 на сто. За Литва този процент е 53 на сто, докато само преди десет години съотношението е било в полза на страната ни по този показател, посочи президентът. 

Сериозни са и проблемите по отношение на професионалните гимназии.

"Този модел, въведен в България преди 40 години, днес е в много тревожно състояние. Рязко намалява както броят на професионалните гимназии, така и на учителите в тях. Затова е още по-съществен въпросът за въвеждането на дуалното образование и за това каква реформа ще търсим в тази посока. Тази реформа е спешна и във връзка с високия процент на безработицата сред младите хора." - коментира държавният глава.

Пред участниците в Съвета президентът призова институциите и бизнесът да не се обвиняват взаимно, а заедно да работят за реализацията на програмите за реформа в образованието, като бизнесът трябва да бъде активна страна в този процес. 

На дневен ред е и въпросът с учебниците и използването на новите образователни технологии, така че учебните програми да бъдат максимално гъвкави, а учебниците да се обновяват постоянно, подчерта още президентът Росен Плевнелиев. 

Държавният глава се обяви също така за спазване на правилото към всяка законодателна инициатива да бъде прилагана експертна оценка на въздействието.


*Съветът на тема "Качество на образованието и пазар на труда" заседава на „Дондуков“ 2 с участието на представители на правителството, на НС, на синдикатите и работодателите, на браншовите организации в образователния сектор и на неправителствени организации. 


Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния сайт - http://edu-business.info/