ГЕРБ: Парламентарна комисия да изработи промените в Конституцията за съдебната реформа

Промените трябва да имат и обществена подкрепа, не само политическа

22.04.2015 | 14:29 Редактор: Ирина Георгиева
ГЕРБ: Парламентарна комисия да изработи промените в Конституцията за съдебната реформа

Парламентарна комисия да набележи промените в Конституцията, с които да се осъществи съдебната реформа. Това предложи ГЕРБ в първия работен ден след великденската ваканция на депутатите. По думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов промените трябва да имат и обществена подкрепа, не само политическа.

Коалиционният партньор Реформаторския блок също се обяви за промени в основния държавен закон. 

"Смели конституционни промени трябва да има, за да се реформира съдебната система. Парламентът трябва да е по-смел и да посегне и на свещените крави в системата, след като е тръгнало по пътя на конституционните промени." - призова Кънев.

Той смята, че засега този парламент е доказал, че работи и не е послушен инструмент пред изпълнителната власт, не е орган на статуквото, а осъществява реален дебат и същински сблъсък на идеи.

ДПС също би подкрепила такива промени, но с условието, че ПФ бъде изключен от управлението. Местан припомни и заявеното от кабинета, че от успеха на съдебната реформа ще зависи стабилността на кабинета.

"На какъв кабинет. На този, зад който стои политическа сила, която вижда гласа на мюзеина вой на животни, която определя различието като човекоподобни същества." - каза той.

Местан обяви, че партията му готова да подкрепи стратегически решения, свързани с българския национален интерес.

Но това минава през ясния профил на управлението на страната – то трябва да се освободи от национал популизма и фашизма", каза той. 

На свой ред партията на Валери Симеонов поиска промени в изборното законодателство, за да се пресече влиянието на ДПС в политическия живот у нас. Симеонов не спести и критики към кабинета, който подкрепя. Те са насочени предимно към политиката на образованието и здравеопазването, както и към липсата на промени в изборното законодателство.

БСП поиска мерки, които да компенсират земеделието заради руското ембарго за внос, а Атака настояха България да вдигне санкциите срещу Москва, наложени от еврочленството ни.