30 нови свлачища се активирали от началото на годината

За укрепването на свлачища в страната са необходими минимум 871 млн. лева, коментира заместник-министърът на регионалното развитие

21.03.2015 | 13:43 Редактор: Мариета Иванова
30 нови свлачища се активирали от началото на годината

Около 30 са новите свлачища, които са се активизирали от началото на годината. Това съобщи в предаването “Седмицата” на Дарик радио заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той припомни, че за укрепване на свлачищата в страната са необходими минимум 871 млн. лева. Най-голяма би била инвестицията в укрепването на свлачището в Оряхово – поне 60 млн. лева, предава Investor.bg.

Най-засегнатите от свлачищни процеси населени места се намират по Дунавското крайбрежие, във Варненско, Шуменско, Кърджалийско (Родопите като цяло), Ловешко и други, коментира Нанков.

Заместник-министърът призна, че с наличния ресурс е възможно само регистрацията на свлачищата и проследяването им. За финансиране на укрепването и други мероприятия се разчита на европейските пари по линия на оперативната програма “Околна среда” 2014-2020 г. (около 40 млн. лева), както и фонд “Солидарност” на Европейския съюз. Подготвя се и национална програма за превенция на свлачищата.

Нерегламентираното строителство е един от факторите, които най-много влияят на свлачищните процеси, освен климата, коментира Николай Нанков. Той посочи, че през годините Законът за устройството на територията (ЗУТ) е бил заобикалян и не са спазвани процедурите при строителни дейности в потенциално опасни зони.

Липсата на канализация също е проблем, който трябва да бъде решен, както и отвеждането на битовите и дъждовните води, допълни той.