ЧЕЗ признава необходимост от спешни инвестиции в електрическата мрежа

За подобряване на инфраструктурата са необходими 130 млн.лева, коментира Душан Рибан от "ЧЕЗ Разпределение България“

17.03.2015 | 16:21 Редактор: Мариета Иванова
ЧЕЗ признава необходимост от спешни инвестиции в електрическата мрежа

За модернизиране на амортизираната част от електрическата мрежа  са необходими спешни инвестиции. Това изтъкна в интервю пред агенция „Фокус” Душан Рибан, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Коментарът му е в контекста на неотложните мерки за подобряване на състоянието на мрежата, поддържана от електроразпределителното дружество. Друга такава мярка по думите на Рибан е преминаване от въздушни далекопроводи към по-надеждни подземни кабелни мрежи.

„Нужни са инвестиции в подобряване на електрозахранването в отдалечените и планински райони, в крайградските вилни селища, които значително се разраснаха през годините. Съществуващата инфраструктура там трудно успява да отговори на техните нужди,” посочва още Душан Рибан.

Той посочва още, че друг ключов приоритет е подобряване на критичната инфраструктура на София.

„Това е един специален ангажимент за ЧЕЗ, тъй като ние отговаряме за електроснабдяването на столицата. От тази инфраструктура зависи не само електрозахранването на най- големия град в България, но и на важни обществени и държавни институции, както и нормалното функциониране на държавата. Изчисленията ни показват, че в тази мрежа трябва да бъдат вложени 130 млн. лева, за да имаме електрозахранване, отговарящо на нуждите на съвременна европейска столица,” още изпълнителният директор на „ЧЕЗ Разпределение България” АД.