Софиянци останаха без ток заради кражба от трафопост

През 2014 година, вследствие на кражба, са подменени близо 80 000 метра кабели средно напрежение

23.02.2015 | 11:58 Редактор: Ирина Георгиева
Софиянци останаха без ток заради кражба от трафопост

За поредна кражба от трафопост, съобщиха от ЧЕЗ. На 22 февруари към 16:20 часа, неизвестни лица са разбили вратата на трафопост и са откраднали 19 предпазителя ниско напрежение. Заради кражбата поне 300 клиенти на ЧЕЗ останаха без ток в столичния квартал "Зона Б-5", а жители от блок 14 в квартала заседнаха в асансьор.

Служители на ЧЕЗ пристигнаха на място веднага след като беше подаден сигналът и подмениха 19-те предпазителя. В 17:20 ч. електрозахранването на засегнатите клиенти беше възстановено.

През 2014 година, вследствие на кражба, са подменени близо 80 000 метра кабели средно напрежение, а от трансформатори на компанията са източени 44 тона трансформаторно масло. 

"Кражбите и вандализмът върху съоръжения ощетяват пряко крайните потребители на електроенергия, като причиняват прекъсване на захранването и отклоняват ресурс, който в противен случай компанията ще вложи в развитие на мрежата и подобряване на услугите. Посегателствата непрекъснато зачестяват и основната причина за това е липсата на ефективни наказания срещу подобни престъпления в настоящата нормативна уредба." - каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

ЧЕЗ призовава за по-строг контрол чрез законодателни мерки и по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления. Компанията напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на email адрес zaklienta@cez.bg,  в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.