ЧЕЗ ще подаде ценово заявление до КЕВР

То ще е за промяна на текущите цени на услугите "Разпределение на електрическа енергия"

27.02.2015 | 17:32 Редактор: Ирина Георгиева
ЧЕЗ ще подаде ценово заявление до КЕВР

От "ЧЕЗ Разпределение България" ще поискат от КЕВР  да се променят текущите цени на услугата "Разпределение на електрическа енергия" за следващия ценови период - юли 2015 г.- юни 2016 г., предадоха от дружеството. То ще поиска покриване на присъщите за изпълняване на дейността си разходи и направените през 2013 и 2014 г. инвестиции на стойност 159 млн. лв.

"В изпълнение на чл. 36 а, ал. 1 от Закона за енергетиката и чл. 44 от Наредба № 1 за регулиране на цените на електрическата енергия, "ЧЕЗ Разпределение България" АД обявява намерение за подаване на заявление до Държавната комисията за енергийно и водно регулиране за промяна на текущите цени на услугата „Разпределение на електрическа енергия" за следващия ценови период - юли 2015 г.- юни 2016 година." - посочва се в съобщение на ЧЕЗ.

Крайният срок, за да се подаде заявлението е 31 март, пише дружеството, но не посочва точно конкретен процент, с който искат да бъде увеличена цената.

От компанията подчертават, че ценовото заявление ще бъде изготвено в съответствие с всички закони и изисквания на КЕВР.

"Ценовото заявление на Дружеството ще цели покриване на присъщите разходи за осъществяване на лицензионната дейност, съгласно чл. 31, т. 2 от Закона за енергетиката, включително признаване на пълния размер на разходите за балансиране на електроенергийната система, както и компенсиране на извършените до момента разходи. В съответствие с разпоредбите наНаредба № 1 за регулиране на цените на електрическата енергия, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД ще заяви планираните инвестиционни разходи за следващия ценови период, както и признаване на действителния размер на регулаторната база на активите, която ще бъде актуализирана с балансовата стойност на активите съгласно годишния финансов отчет за 2014 г. в размер на 657 501 хил. лв. и с извършените инвестиционни разходи за 2013 г. и 2014 г. на стойност 159 млн. лв. Дружеството ще поиска корекция на признатия технологичен разход до реалното му ниво." - допълва със съобщението си от ЧЕЗ.