Изложба с Търновската конституция в Президенството

Изложбата предизвика силен интерес

02.03.2015 | 16:22 Редактор: Пролетина Съботинова
Изложба с Търновската конституция в Президенството

Навечерието на националния празник оригиналът на Търновската конституция от 1879-а и други ценни реликви от Освобождението и първите години на съвременна България бяха изложени за първи път в Президентството за посетители.

Оригиналът на Търновската конституция се съхранява в Държавния архив и рядко се излага пред публика. Затова още преди Гербова зала да отвори врати за 6 часа,стотици желаещи се струпаха пред сградата на Президентството, за да видят отблизо първата българска конституция, приета от учредителното събрание в Търново  на 16 април 1879 г. Въпреки огромния интерес, малка част от любопитните граждани помнеха историята й.

Първата конституция се смята за един от най-успешните български документи. Тя поставя началото на съвременната българска държавност и утвърждава демократичните принципи в 22 глави и 169 члена. Променяна е 2 пъти.

"Тя е направена, художествено изработена, авторът, калиграфът, който е направил конституцията е един от депутатите - Кирков. Виждате, че тя е написана на български и на руски език, тъй като тогава по време на приемането на Търновската конституция, действа временното руско управление. Подписана е от всички депутати на учредителното събрание и най-отгоре, разбира се, е подписът на председателя на учредителното събрание Антим I." - разказа експертът към Държавна агенция "Архиви".

Сред интересните документи е копие на Санстефанския мирен договор, дарено на страната ни от руските архиви. Показаните са и експонати на автентично огнестрелно и хладно оръжие, държавни и военни ордени и медали на българските опълченци в освободителната война.

Едни от най-интересните експонати, които са представени днес са военната униформа и бичът на княз Александър първи Батенберг, с които той е участвал в боевете в руско-турската освободителна война, като доброволец.

По-любопитните можеха да надникнат и в дневника, в който князът е описвал военните действия по време на войната. Изложен е и указът на княз Батенберг, с който се назначава Първото българско правителство на 5 юли 1879 година с премиер Тодор Бурмов.