Google направи "драскулка" за 3 март

Българската версия на търсачката показва четническия лъв и букви в националните цветове.

03.03.2013 | 08:15
Google направи

Българската версия на търсачката Google за втора поредна година отбеляза националния празник с една от прословутите "драскулки" (doodles) на компанията. Днес България чества 135-ата годишнина от Санстефанския мирен договор, възстановил я като държава след 482 години османско владичество.

Тази година в изображението на Google за 3 март са включени българският лъв от четническите и опълченските знамена, както и стилизирани букви в цветовете на националния трибагреник.

"Драскулките" на Google водят началото си от 1998, когато създателите на търсачката Лари Пейдж и Сергей Брин измислили специално изображение, за да съобщят на потребителите, че няколко дни ще отсъстват. Оригиналното хрумване дотолкова се хареса, че компанията го превърна в практика. А от 2007 Google създава специални "драскулки" и за отделните си национални версии.

През 2011 например българската страница на търсачката отбеляза 24 май, деня на славянската писменост и култура (като замени латинските букви в логото си с кирилски) и 1 март (с надпис във формата на мартеница).  През 2012 doodle с паметника на Шипка бе пуснат за 3 март, а съвсем наскоро друга "драскулка" почете 150-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов.