Управляващото мнозинство не искало Искров за шеф на БНБ

Радан Кънев изрази надежда той сам да се оттегли

08.02.2015 | 15:35 Редактор: Мариета Иванова
Управляващото мнозинство не искало Искров за шеф на БНБ

Политическите сили от управляващото мнозинство не приветстват оставането на Иван Искров на сегашния му пост като гуверньор на БНБ, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в Русе, предава БТА. По думите му обаче, но не трябва да се разклаща държавата чрез "едно незаконно решение за прекратяване на мандата му". Такава стъпка би била оспорена и би създала доста проблеми, коментира Кънев и изрази надежда, че самият Искров ще прояви разум и ще напусне сам поста.

Гуверньорът няма как да бъде принуден да си подаде оставката, но Реформаторският блок няма да подкрепи неговото предложение за Димитър Костов за подуправител на БНБ, добави депутатът и заместник-председател на СДС Румен Христов. Той допълни, че категорично Реформаторският блок няма да подкрепи Костов, който по думите му като финансов министър е довел до фалит държавата, сгромолясали са се 16 банки, и който и в момента е член на УС на БНБ и носи част от отговорността, и то не малка, за това, което се случи с КТБ.

Има разбирателство вътре в Реформаторския блок за единно участие в местните избори и вече се работи конкретно, община по община, коментира още лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Основната цел на десните сили в общинските избори според Кънев е "да се извадят ДПС и БСП и от местната власт и така да се ограничи корупцията". Лидерът на ДСБ каза, че трудно ще се договорят ГЕРБ и Реформаторският блок за съвместно участие в предстоящите кметски избори, защото ГЕРБ мислят, че могат да спечелят сами, но Кънев смята, че подобна увереност е опасна.

В Русе Радан Кънев говори за три основни сфери, за чието обновяване чрез политиката си работи Реформаторският блок: реформиране на съдебната система, стабилизиране на финансовите регулатори след фалита на КТБ и усъвършенстване на пенсионната система съобразно демографския риск.

Оценката на Реформаторския блок след стоте дни на правителството на Бойко Борисов е, че за кратък период е стабилизирано икономическото развитие и международното положение на България.