Искров предлага Димитър Костов за ръководител на Банков надзор

29.01.2015 | 17:40
Искров предлага Димитър Костов за ръководител на Банков надзор

Управителят на БНБ Иван Искров е предложил Димитър Костов за ръководител на управление "Банков надзор", съобщава банката в мейл до медиите.

Постът е свободен след като на 21 януари 2015 парламентът освободи от длъжността Цветан Гунев.

В момента Димитър Костов е подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“. На поста е бил от 2005 до 2011, в момента с втори 6-годишен мандат, според решение на парламента от 8 април 2011.

Димитър Костов е извършвал и оперативно наблюдение, контрол и координация на Банков надзор след излизането на Цветан Гунев в отпуск от средата на юни 2014 г., съобщава БНБ.

"Г-н Димитър Костов е добре познат и уважаван професионалист не само от банковата и професионална общност в нашата страна, но и от Европейската система от централни банки (ЕСЦБ) и международните финансови институции, където е алтернативен гуверньор за България (институциите от групата на Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие).

През близо десетгодишния период на работата си в БНБ г-н Костов успя професионално, безконфликтно и с високо чувство за отговорност да затвърди не само моето и на колегите си от БНБ, а и на българската професионална общност доверие като подуправител на банката, но и успя да защити интересите и имиджа на страната в редица международни институции в качеството си на заместник-управител за България", е записал в мотивите си Иван Искров, съобщава БНБ.

Според управителя той има опит "както в конкретната технология и бизнес процеси на финансовото посредничество, така и в областта на функциите и отговорностите на централната банка".

Димитър Костов е ръководил сливането на двата оператора на платежни системи – БОРИКА и „Банксервиз“ в едно дружество; свързването на банковатасистема с еврозоната по осъществяването на платежни услуги посредством включване в ТАРГЕТ 2 и изграждането на спомагателна система за плащания на дребно в евро на територията на страната (БИСЕРА 7).

Той владее английски език и не членува в политически партии, съобщава още банката.

Номинацията трябва да бъде одобрена от Народното събрание.