Парламентът отстрани Цветан Гунев от БНБ

108 депутати гласуваха единодушно „за“

21.01.2015 | 14:49 Редактор: Мариета Иванова
Парламентът отстрани Цветан Гунев от БНБ

Парламентът окончателно освободи Цветан Гунев като подуправител на БНБ и шеф на управлението „Банков надзор“, съобщи Dnes.bg.

108 депутати гласуваха единодушно „за“. Против и „въздържали се“ нямаше. Гунев беше отстранен за минути и без дебати в пленарната зала.

Мотивите за отстраняването на подуправителя на БНБ е настъпилата след лятото на 2014 година фактическа невъзможност за изпълняване на длъжността му, обясни при представяне на проекторешението шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Той припомни отстраняването на Гунев от длъжност от страна на съда и отнемането на достъпа му до класифицирана информация. Кирилов припомни още, че са били констатирани нарушения на служебните му задължения.

Цветан Гунев е обвиняем от 16 юни 2014 за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността й. Той беше отстранен с мотива, че ако остане на работа, може да окаже натиск върху свидетелите по делото срещу него.

Обвиняеми, заедно с Гунев, са и мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов призова Народното събрание да намери заместник на Цветан Гунев като подуправител на Централната банка. Важността от решението по думите на министър-председателя произтича от факта, че банковият сектор е най-важния за страната.