Правната комисия към НС прие проект за освобождаване на Цветан Гунев от БНБ

Членовете на комисията приеха предложението единодушно

15.01.2015 | 17:09 Редактор: Мариета Иванова
Правната комисия към НС прие проект за освобождаване на Цветан Гунев от БНБ

Цветан Гунев, съобщи БТА. Гунев беше начело на „Банков надзор“, докато през лятото на 2014 не беше отстранен от длъжност заради случая с КТБ.

Проектът за отстраняване от длъжност е внесен от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители.

В мотивите на вносителите е посочено, че предлаганото освобождаване на Гунев е въз основа на текст от Закона за БНБ, според който Народното събрание може да прекрати предсрочно правомощията на член на управителния съвет на банката само, ако не отговаря на изискванията на закона за изпълнение на служебните му задължения, ако е във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от шест месеца или ако е признат за виновен за съществено нарушение на служебните задължения.

Като мотив за предлаганото решение вносителите посочат обстоятелството, че от средата на юни 2014 г. Гунев фактически не изпълнява правомощията си.

Депутатите посочват, че към момента срещу него има повдигнати две обвинения за действия, извършени като подуправител на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор". С решение на Софийския апелативен съд той е отстранен окончателно от длъжност на 11 декември 2014 г., тъй като с присъствието си в банката би могъл да възпрепятства провежданото разследване, се посочва още в мотивите на вносителите.

Предстои проекторешението да бъде обсъдено в пленарна зала на Народното събрание.

Преди ден премиерът Борисов призова в най-скоро време парламентът да избере заместник на Гунев, тъй като най-важният сектор в страната е банковият.