Борисов призова НС да избере нов подуправител на БНБ

Цветан Гунев беше отстранен окончателно от длъжност на 11 декември

14.01.2015 | 16:04 Редактор: Мариета Иванова
Борисов призова НС да избере нов подуправител на БНБ

Определянето на заместник на подуправителя на БНБ Цветан Гунев от Народното събрание е от голяма важност, заяви днес в парламента премиерът Бойко Борисов.

Припомняме, че на 11 декември Гунев беше окончателно отстранен от съда от длъжност. По закон парламентът трябва да го смени, ако повече от 6 месеца е в невъзможност да изпълнява задълженията си. Гунев е разследван за престъпление по служба по делото за източване на 206 млн. лв. от КТБ. Още през юни той получи обвинение, че не е упражнил достатъчно контрол върху дейността на банката с отнет лиценз.

Изключително важно е парламентът да вземе решение за избиране на подуправител на БНБ, заяви днес премиерът, допълвайки, че най-важният сектор е  банковият.

Премиерът изрази надежда парламентът да приеме такова решение в следващите дни, „защото от месеци няма ресорен ръководител“. По думите му в момента не знаем какво е състоянието  и в други  банки, предава думите му БТА.

Борисов припомни, че над 3,3 млрд. лв. са изплатени на вложителите на КТБ, а цесиите вече са забранени. Проведени са две съвещания с прокурори, с МВР и ДАНС, за да се разкрият всички средства изнесени в чужбина и да може държавата отново да си ги прибере.

Министър-председателят изрази надежда държавата да си възстанови поне 1 млрд. лв. По този повод, той подчерта, че разчита много на прокуратурата. Отлагането по думите му с месец-два „ни отвеждат далеч от извършеното престъпление“.

"Най-добронамерено моля, чисто административно, съдебната система по-бързо да насрочва делата, а да отсъжда, както сметне за добре", каза още Борисов, като отбеляза, че е транслатор на питанията на депутатите.