Евелин Банев - Брендо не се издирва

Евелин Банев -Брендо е с наложена забрана да напуска страната, сочи справка на Софийския апелативен съд

22.01.2015 | 15:37 Редактор: Васил Детелинов
Евелин Банев - Брендо не се издирва

Евелин Банев , по- известен като Брендо не е обявен за издирване, съобщи министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. Брендо е с мярка за неотклонение "подписка". До нея се стигна след като през юли миналата година Софийският апелативен съд го оправда за пране на 21 милиона лева. Делото обаче ще бъде гледано и от Върховния касационен съд, който окончателно трябва да реши каква ще е присъдата. Според публикация от вчера в сайта Дневник Евелин Банев- Брендо е напуснал България преди около три месеца. Пред България Он Ер адвокатът му Ина Лулчева обясни, че той не е длъжен да се подписва. След изчезването на знакови фигури като  Пламен Галев  и  Ангел Христов , осъденият за убийството пред дискотека Соло- Илиян Тодоров, случаят Брендо отново поставя въпроса кой и как контролира местонахождението на лица - обект на закона.

По телефона адвоката на Евелин Банев -Ина Лулчева каза, че не знае къде се намира клиентът й, нито пък си спомня кога за последно е разговаряла с него

 

 "-Мярката "подписка" не означава подписване. Това е задължение. Човек се подписва, за това, че е уведомен, че не може да си сменя постоянния адрес без уведомленеи на органа. Подписване – такова задължение в Българския наказателен процес не се предвижда. "

-В България ли е той?

-"Да, казах ви че не знам нито къде е той нито къде е който и да е било от клиентите ми защото не ги следя. Той няма задължение да се явява никъде в момента поради което никой не може да се интересува от местонахождението му."- обясни Ина Лулчева, адвокат на Евелин Банев.

 

 

 

 Последно Евелин Банев се е подписал пред полицай от СДВР на 11 юли миналата година. Дотогава той е бил с мярката за неотклонение - домашен арест.

" На 11 юли мярката е променена. Съответно в деня е бил последния подпис, който той е положил при проверка от органа,колегата, който е контролирал по местоживеене домашния арест . До този момент ежедневно е контролирано това срещу съответните подписи в съответния дневник лицето е контролирано и се е подписвало ежедневно."- обясни директора на СДВР  Младен Маринов.

 

""Подписката" означава, че е поел задължение да не променя адреса си и населеното място без да уведоми съдебния орган. В съдебна фаза това е съответния съд, пред който делото е висящо. Това не е наказание наречено пробация , където осъденият на такова наказание има други задължения. Но това е наказание. Това не е мярка за процесуална принуда и мярка "подписка"."-заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Прокуратурата отказа коментар по случая.