Кунева: Румъния показва, че има лек за корупцията

Има много възможности за трансгранично сътрудничество, както и по плана "Юнкер", смята вицепремиерът

20.01.2015 | 12:37 Редактор: Ирина Георгиева
Кунева: Румъния показва, че има лек за корупцията

Румъния показва, че има лек за корупцията, отбеляза по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева пред в. "Стандарт". Миналата седмица, тя беше на посещение в северната ни съседка. Там тя се е срещна с антикоруоционните им органи. По думите й над 60% е общественото доверие в тях, а това, което ги прави силни е, че не се поддават на политически натиск и имат силен вътрешен контрол. За всяка акция знаят много малко хора и ако изтече информация, може да се разбере откъде в рамките на часове, подчертава Кунева.

"Запознах се с двете структури, които са ангажирани в Румъния с тази дейност. Първата е Националната дирекция по антикорупция (НДА), начело на която е Лаура Кьовеси, а втората се нарича Агенция за интегритет. Националната дирекция е част от прокуратурата, г-жа Кьовеси е зам. главен прокурор, но в същото време е и с гарантирана независимост както от прокуратурата, така и от Висшия съдебен съвет. НДА има на свое разположение 100 полицаи, които за една 23-милионна Румъния не са безкрайно много. Сега дирекцията има отлични резултати, но за да стигне до тях, е минала през множество битки. Веднъж дори са орязали бюджета им, но забележете - когато този факт станал публично достояние, много граждани предложили да направят дарения само и само дейността по антикорупция да не спира." - допълни Кунева.

Румъния ще ни помогне да изградим подобна система, смята Кунева. Тя съобщи, че следващата седмица са предвидени срещи между тези органи и правосъдния министър Христо Иванов.

"Смятам, че у нас е възможно да се създадат аналогични структури със сходни правомощия. Ние имаме много органи и стратегии, които се борят с корупцията, но те са секторни и работят на парче. Ето например Национална агенция за интегритет в Румъния се занимава както със сигнали за корупция, така и с проверката на конфликт на интереси, така и с необяснимото забогатяване. При нас тези дейности се правят от различни структури и се губи голямата картина. Най-важното обаче е тези органи да са независими." - отбеляза Кунева.

Има много възможности за трансгранично сътрудничество, както и по плана "Юнкер", подчерта вицепремиерът. По думите й обсъдени са проекти от взаимен интерес.

"Това са най-вече изграждането на вертикалния газов коридор, което много закъсня. Проектът е от изключителен интерес на България, още повече след развитието по "Южен поток". Румъния предложи на нашето внимание и строежа на още два моста по Дунав, навигационна система за реката и хидросъоръжение за добив на енергия със съпътстваща инфраструктура за предотвратяване на наводненията. До март, когато е срещата на двете правителства по покана на Виктор Понта, ще се избистрят и други проекти и двата кабинета ще ги обсъдят и ще вземат решение." - коментира Кунева.