Горанов: Хората да имат право на избор между двустълбов и тристълбов пенсионен модел

Следващата седмица започват обсъжданията на пенсионната реформа

08.01.2015 | 14:56 Редактор: Ирина Георгиева
Горанов: Хората да имат право на избор между двустълбов и тристълбов пенсионен модел

Хората трябва да имат възможността да преместват многократно партидите си за втора пенсия, коментира министърът на финансите Владислав Горанов. Очаква се до 31 март да има дългосрочен и завършен комплект от решения за пенсионната система, съобщи той. По негови думи следващата седмица започват обсъжданията на пенсионната реформа. Те ще бъдат ръководени от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Родените след 1959г. ще могат да избират само веднъж дали да преместят парите си от частния фонд в НОИ. Това беше решено в края на 2014г. Новопостъпилите на пазара на труда ще имат една година, за да решат къде да се осигуряват за втора пенсия, а ако не го сторят, вноските им автоматично минават в НОИ. Заради обществения дебат, който се породи обаче, управляващите обещаха да ревизират идеята си.

В повечето страни от Европа имаме двустълбов модел - солидарна основа и доброволна капиталова такава, коментира финансовият министър. По думите му нашият модел е по-интересен, защото предвижда и задължителна капиталова компонента. Министър Горанов предлага българите да могат да избират дали да участват в двустълбов или в тристълбов модел. 

"Всяка една от заинтересованите страни може да доказва предимствата си пред вложителите, периодът на осигуряване е дълъг - 40-45 години и хората трябва през целия този период да имат увереност, че ще имат гарантирани доходи за своите старини." - добави Горанов, съобщи БТА.

Вече са факт законовите промени в Кодекса за социално осигуряване и единствените рационални критики към тях досега са, че не дават възможност за движение на средствата и в двете посоки, коментира министър Горанов.

"При положение, че нямаме гаранции и увереност кой от двата модела работи по-добре, аз продължавам да смятам, че хората трябва да имат право на избор и ако се окаже, че един от двата модела се е провалил, тази отговорност да бъде в личния избор на хората." - коментира още министърът.

Финансовият министър намира дебата за пенсионната система е много полезен.