Губят се 19,2% от пенсията при прехвърляне парите само в НОИ

БСК представи годишното си проучване за бизнес климата в България през 2014

22.12.2014 | 17:07 Редактор: Пролетина Съботинова
Губят се 19,2% от пенсията при прехвърляне парите само в НОИ

19,2% от своята пенсия ще загубят хората, които решат да преместят парите си в Националния осигурителен институт при сегашното развитие на частните пенсионни фондове. . Според бизнеса, предимно хората с ниски доходи ще предпочетат Националния осигурителен институт за втора пенсия,  което ще натовари още повече Института.

Като политическа игра, а не икономическа необходимост определиха реформата за пенсионното осигуряване от БСК. Според Камарата решението на правителството да изтегли от пазара ресурс ще намали икономическия растеж, което заедно с дефлацията ще се отрази сериозно на икономиката и ще натовари НОИ.

"Хората с ниски доходи ще си прехвърлят партидите и ще натоварят още повече НОИ, а хората с високи доходи няма да си прехвърлят партидите. Затова ние не виждаме в това решение икономика, то е контрапродуктивно и за НОИ, и за частните пенсионни фондове, защото ще си намалят масата, когато те вземат такси" , коментира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Според изчисленията на Българската стопанска камара, за млад човек, който тепърва влиза в пенсионната система от началото на 2015 година, след 40 години трудов стаж ще получи почти двойно по-висока пенсия, ако се осигурява и в частен фонд.

" При 1000 лв. осигурителен месечен доход, в момента средната заплата е 800 лв. , да приемем най простите варианти -  спиране на инфлацията, се получава една пенния след 40 години в НОИ от порядъка на 345 лв. И обратно, от универсален фонд, ако приемем доходност при стопирана инфлация от само 2%, не повече, се получава една средна пенсия от 280 лв., която се добавя към НОИ и тя ще бъде получавана 10 години" , заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Според Камарата частните пенсионни фондове не се управляват по най-добрият начин, но техният портфейл ще се проверява от Комисията за финансов надзор.