Очаква се заводът за отпадъци на София да започне работа през втората половина на 2015 г.

Министър Василева: През януари ще проверим напредъка по проекта

31.12.2014 | 11:24 Редактор: Ирина Георгиева
Очаква се заводът за отпадъци на София да започне работа през втората половина на 2015 г.

Очаква се заводът за отпадъци на София да започне работа през втората половина на 2015 г., каза в интервю за БТА министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

"Работим в тясно сътрудничество със Столичната община, през януари ще проверим напредъка по проекта." - отбеляза екоминистърът. 

Надграждането на системите в сектор "Отпадъци" в страната дава възможност за участие и на частния бизнес, подчерта министър Василева.

"Това, което целим, е обединяване на всички институции и заинтересовани страни - държавата, общините и бизнеса, за да се развиват тези системи и да вървим в посока на прилагане на принципите за ресурсна ефективност и интегрирано управление." - коментира Василева. 

Първият законопроект, който МОСВ ще внесе за разглеждане в МС и НС през 2015 година, е за изменение на Закона за водите, с който ще се обособи единен национален контролен орган, който да следи за техническото състояние на хидротехническите съоръжения. Предвиждат се и промени в Закона за опазване на околната среда, с които ще се облекчи административната тежест.

Предстои провеждане на технически срещи с ЕК за уточняване на детайли, свързани с приоритетна ос 1 – "Води" от новата оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020 г. Те са във връзка с изричното изискване на ЕК да бъдат изпълнявани проекти, които изцяло отговарят на принципите, заложени във ВиК стратегията, приета от България през 2013 г., отбеляза Ивелина Василева. Тя изрази надежда след провеждането им ЕК вече да има готовност да подходи към одобряването на ОПОС.

В новата ОП за пръв път се осигуряват средства за подобряване на качеството на атмосферния въздух – близо 60 млн. евро, за превенция и управление на риска от наводнения - близо 60 млн. евро и за свлачища - близо 20 млн. евро, с които ще се подпомогнат националните политики.