Високи сметки за ток?

Борисов нареди проверка

23.12.2014 | 15:43 Редактор: Ирина Георгиева
Високи сметки за ток?

Премиерът Бойко Борисов нареди проверка на сигнали, че ЕРП-тата отново отчитат потреблението за по-голям период от време и това ще доведе отново до високи сметки за ток, предаде Dnes.bgТова стана ясно от стенограмата на последното заседание на кабинета от 22 декември. По време на него вицепремиерът Томислав Дончев, в чийто ресор е министерството на енергетиката, информира премиера и министрите, че е получил вече няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят на 40-дневни сметки за ток.

Затова той моли енергийния министър Теменужка Петкова да провери това. Дончев призовава и другите си колеги, които имат отношение към въпроса, да обърнат внимание, защото „темата е критична“.

Бойко Борисов се обръща към Петкова: „Извикайте ги. Защото вместо ритмично, така както е необходимо да си подават фактурите, когато стане един по-дълъг период, идват големи сметки, и то изведнъж веднага след Нова година…Вече един път това успя“.

По време на предишния мандат на ГЕРБ високите сметки за ток предизвикаха големи протести в редица градове на страната. Те прераснаха и антиправителствени протести, заради които и първият кабинет на Бойко Борисов подаде оставка.

По време на заседанието на Министерския съвет вчера в дебата за сметките за ток се намесва и другият вицепремиер Меглена Кунева. Тя обяснява, че това е свързано със закона за защита на потребителите и тя е запозната детайлно с процедурата. Затова Борисов възлага и на нея, освен на министъра на енергетиката проверка.
Отговорът на енергийното министерство и на ЕРП-та не закъсня. От ведомството на Петкова днес изпратиха съобщение, че са поискали от дружествата справки на какъв период са отчели електроенергията през последния месец.

Оттам припомнят, че съгласно правилата изразходваният ток трябва да бъде отчитан за период не по-дълъг от 31 дни. 

ЧЕЗ са информирали, че през ноември 0.1% от издадените фактури са за период, по-дълъг от 31 дни. Това са случаи, в които на клиентите била дадена възможност за самоотчет. 

В получената от „Енерго-про Мрежи“ АД справка се посочва, че фактурите с период на отчитане по-дълъг от 30 дни са 2.028%. В този процент попадат и електромерите, отчетени за период от 31 дни. В писмото се подчертава, че няма отчет за повече от 35 дни. 

От EVN информират, че 0.56% от електромерите на техни потребители са отчетени с период от 32 дни поради лоши метереологични условия или други обективни причини.