Рискът от загуба средства по ОП „Околна среда“ е намален до 22 млн. евро

Към началото на ноември вероятността от загуба средства е била между 145 до 205 млн. евро

15.12.2014 | 18:00 Редактор: Мариета Иванова
Рискът от загуба средства по ОП „Околна среда“ е намален до 22 млн. евро

Рискът от загуба на средства по оперативната програма "Околна среда 2007-2013 г." е намален до 22 млн. евро.
В Министерството на финансите днес е подаден последният за годината Доклад по сертификация на стойност 412,5 млн. лв., равняващи се на 171,7 млн. евро принос от Европейския съюз, съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БТА.

Тя посочи, че към началото на ноември рискът от загуба на средства варираше от 145 до 205 млн. евро по Европейския фонд за регионално развитие /ЕФРР/.

По думите й това е станало възможно в резултат на усилено разплащане с бенефициентите на програмата през последните два месеца. Общините вече получиха плащания в размер на 158 млн. лева. Одобрени са за изплащане още 175 млн. лева, които ще бъдат разплатени до края на декември, каза Василева.

За намаляване на загубата на средства от европейските фондове Управляващият орган на оперативната програма "Околна среда" ще претендира пред Европейската комисия за признаване на суми за забавяне в резултат от обжалвания на процедури по обществени поръчки и форсмажорни обстоятелства. При одобряване на претендираните суми от страна на Комисията ще се достигне до изчислената загуба 22 млн. евро по ЕФРР.

Рискът от загуба на средства от фондовете на ЕС е намален драстично, въпреки спирането на плащанията към бенефициентите на програмата за около 5 месеца-от 15 март до 8 август 2014 г., налагането на плоска финансова корекция по програмата и проблемите с ДДС във водния сектор, допълни Василева.