Павлова: 106 млн. евро може да бъдат загубени по ОП "Регионално развитие"

Да се сертифицират максимално бързо извършените дейности по ОП на ЕС, призова регионалният министър

18.11.2014 | 12:56 Редактор: Ирина Георгиева

Да се сертифицират максимално бързо извършените дейности по ОП на ЕС, призова регионалният министър Лиляна Павлова на среща с УС на Камарата на строителите в България, предаде МРР. Колкото по-бързо се сертифицират като извършена работа, толкова по-бързо ще можем да платим и да усвоим повече средства от европейската солидарност, каза Павлова. Тя подчерта, че по ОП „Регионално развитие“ не е разплащано изобщо в последните 4 месеца. 

"Ако не платим сега, ще загубим средствата завинаги, а оттук ще намалим и завинаги ресурса по програмата за следващия програмен период" - уточни тя.

Министърът съобщи, че към момента под риск от загуба, по ОП "Регионално развитие", към края на 2014г., са 106 млн.евро.

Пред представителите на КСБ тя представи сроковете, в които трябва да приключи сливането между МИП и МРР. До 7 декември трябва да е факт процесът по сливането, дотогава имам уверението на колегите от МС и от НС, че за целта ще бъдат преработени 67 закона, за нас остава работата по над 100 наредби, посочи още Павлова. 

Разчитам на вас да помогнете да направим Закона за обществените поръчки работещ, така, че да въведем типизираните договори и да избегнем в максимална степен прилагането на субективните критерии, заради които в момента са наложени множество финансови корекции, призова регионалният министър. КСБ поеха ангажимент за съдействие при съгласуване на промените в ЗОП и поднормативната му уредба.

Представителите на КСБ повдигнаха въпроса с по-бързото възстановяване на ДДС и за възстановяване на разплащанията по ОП "Околна среда". Павлова ги увери, че след „размразяването“ на плащанията от ЕС по ОП "Околна среда" ще бъде възстановен ритъмът на плащанията.