Министър Митов обсъди отпадането на визите за Канада с посланик Жоан Льоме

На срещата е постигнат консенсус за поддържане на активен диалог във връзка с визовата политика до удовлетворяване на двете страни

24.11.2014 | 15:51 Редактор: Мариета Иванова
Министър Митов обсъди отпадането на визите за Канада с посланик Жоан Льоме

Въпросът с отпадането на канадските визи за българи е обсъдил министърът на външните работи Даниел Митов на среща в МвнР с посланика на Канада за България, със седалище Букурещ- Жоан Льоме. Министър Митов е изтъкнал важността за българската страна по отношение на отпадането на визите, тъй като въпросът засяга, както деловите отношения, така и пътуванията на граждани, посочват от пресцентъра на външно министерство.

От своя страна, посланик Льоме е отбелязала мерките, които канадската страна е предприела за улесняване на издаването на визи. В същото време, тя е изтъкнала, че това не отменя ангажимента на Канада да премахне визите за гражданите на всички държави-членки на ЕС.

На срещата е постигнато единодушно съгласие за провеждането на активен двустранен диалог по всички въпроси, свързани с визовата политика на Канада. И според двамата това  е правилният път за намиране на максимално бързо и удовлетворяващо и двете страни решение. 

Министър Митов е посочил, че за България Канада е естествен съюзник и партньор, с когото споделя общи демократични ценности.

„Нашите две страни развиват все по-засилващото се сътрудничество в рамките на международни организации като НАТО, ООН, ОССЕ, Международната организация на франкофонията“, е посочил още външният министър.

На свой ред посланик Льоме е изтъкнала, че България и Канада имат сходни позиции по редица ключови глобални и регионални въпроси. Тя благодарила, също така. за подкрепата на българската страна за кандидатурата на Микаел Жан за поста Генерален секретар на Международната организация на франкофонията /МОФ/.

В рамките на срещата двамата се обединили около мнението, че засилването на политическия диалог на високо равнище ще подпомогне реализирането на неизползваните възможности за сътрудничество в сферата на икономиката и търговията.

Като положителна стъпка в тази посока е сформирането на Група за приятелство с България в канадския парламент, която предстои да бъде официално учредена на 25 ноември, посочват от пресцентъра на външно министерство.

Сред дискутираните теми по време на срещата са били още развитието на кризите в Украйна и Близкия изток.

Черноморският регион е свързващото звено между двата конфликта и укрепването на неговата сигурност като част от Източния фланг на НАТО е ключово за сигурността на целия Алианс, е подчертал още външният министър.