ЕК препоръчва Турция да въведе биометрични паспорти

Нужно е Турция да укрепи базите си данни за издадените документи за самоличност и за гражданската регистрация

20.10.2014 | 17:54 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК препоръчва Турция да въведе биометрични паспорти

ЕК представи на 20 октомври първия си доклад по въпроса за отпадането на визите за ЕС за гражданите на Турция, предаде БТА. В документа се отчита, че Анкара отбелязва напредък по този път, но са отправени и няколко препоръки за ускоряването на процеса.

ЕК препоръчва Турция да въведе биометрични паспорти, както и да укрепи базите си данни за издадените документи за самоличност и за гражданската регистрация. Друга препоръка е да бъде подобрен граничният контрол, както и да бъдат въведени промени в антитерористичното законодателство, съобразени със становището на Съда по правата на човека.

Комисията очаква от Турция повече сътрудничество в установяването на фалшивите документи за пътуване, в областта на  граничния контрол, както и укрепване на турската визова система. ЕК настоява Турция да приложи изцяло споразумението с ЕС за реадмисия, влязло в сила в началото на октомври, както и укрепване на приложението на двустранните споразумения в тази област, подписани с отделни държави от общността.

В доклада се посочва, че е необходимо Анкара да подпише, приеме и прилага няколко международни спогодби в областта на обществения ред и сигурността. По тази тема се очаква турската страна да приеме национално законодателство, съобразено с европейските стандарти с оглед на промени в правораздавателната система, насочени към осигуряването на нейната независимост и ефективност.

Напредъкът на Турция по въпроса за отпадането на визите за ЕС за нейните граждани ще бъде процес, оценяван според постиженията, отбелязва комисията. Уточнява се, че Турция трябва да отговори изцяло на всички поставени изисквания, както и да
докаже, че отпадането на визите не би довело до сериозен натиск по отношение на миграцията и сигурността. Когато този процес
завърши успешно, ЕК може да препоръча на ЕП и на Съвета на ЕС визите за турските граждани да отпаднат, се посочва в съобщението.