Отмяна на визите за САЩ обсъдиха Николай Младенов и Хилари Клинтън

Външният министър говори с държавния секретар на САЩ и за енергийната сигурност и диверсификация.

04.12.2012 | 18:00
Отмяна на визите за САЩ обсъдиха Николай Младенов и Хилари Клинтън

Външният министър Николай Младенов повдигна въпроса за отпадането на визите за българи в САЩ при срещата си с американския държавен секретар Хилари Клинтън. Двамата се срещнаха в Брюксел в рамките на Срещата на външните министри на страните от НАТО.

Като други важни въпроси за двустранните отношения министър Младенов е откроил  енергийната сигурност и диверсификация и социалното осигуряване на сънародниците в САЩ, съобщиха от пресцентъра на външно министерство.

Хилари Клинтън и Николай Младенов са говорили още за кризата в Сирия и нейното отражение върху сигурността в региона, както и евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани също бяха сред темите на разговора.

В знак на признание за развитието на българо-американските отношения външният министър връчи на държавния секретар на САЩ най-високото отличие на МВнР „Златна лаврова клонка”. Хилари Клинтън определи срещата между премиера Бойко Борисов и американския президент Барак Обама във Вашингтон като исторически момент в българо-американските отношения.