Василева: Загубите по ОП ще се сведат до минимум

Ще има санкции за служители, които бавят европроекти

19.11.2014 | 13:01 Редактор: Ирина Георгиева

Ще има загуби по ОП, но ще се приложат всички мерки, за да се сведат до минимум. Това коментира за в. Стандарт министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По нейни думи до края на годината трябва да бъдат бенефицирани и средства от порядъка на близо 400 млн. лева. Това са искания за възстановяване на средства, които ще бъдат представени от бенефициентите, трябва да бъдат обработени и проверени от управляващия орган и да бъдат разплатени, включени в сертификати, допълни Василева.

Ще има санкции за служители, които бавят европроекти, казва Ивелина Василева.

"Биха могли да бъдат дисциплинарни мерки, биха могли да имат и парично изражение. Всеки трябва да носи своята отговорност." - обясни Василева.

Предстои промяна на закона за водите, защото имаме ангажименти, свързани с транспониране на европейско законодателство, подчерта Василева. По нейни думи това са предварителни условия, които са свързани с изпълнението на ОП. Мерките за превенция от наводнения също са важна част от нашите планове.

"Още през 2012 г. бяхме предложили промяна в Закона за водите след трагедията в Бисер, където трябваше да се определят строго отговорностите на собствениците на язовирите, на операторите. За жалост законопроектът не можа да мине на второ четене. Искаме да въведем и повече мерки за улесняване на административната тежест." - припомни Василева.

МОСВ има много ключовия ангажимент да отговаря за интегрираното управление на водите - ВИК, хидромелиорации, хидроенергетика и сектора, свързан с вредното въздействие над водите. Министерството е органът, който следи за нивото на водните басейни и съобщава на всички останали ведомства, които имат грижата за предупреждение на населението, за реакция при кризи и за справяне със ситуацията, подчерта министър Василева.