Митов: България изразява загриженост за ескалиращата ситуация в Йерусалим

Външният министър призова Израел, и палестинците да преосмислят случващото се през последните седмиц

19.11.2014 | 19:26 Редактор: Ирина Георгиева
Митов: България изразява загриженост за ескалиращата ситуация в Йерусалим

България изразява сериозна загриженост относно драматично ескалиращата ситуация в Йерусалим, която, след терористичния акт, извършен на 18 ноември, заплашва да придобие междуетнически и междурелигиозен характер. Това заяви външният министър Даниел Митов, предаде МВнР.

"Още веднъж категорично осъждаме жестокото убийство на израелски граждани, по време на сутрешна молитва в Синагога в Йерусалим. Стоим твърдо на позицията, че подобни терористични актове не могат да бъдат оправдани с никаква кауза. Абсолютно недопустими и осъдителни са също така изявленията и действията, които пряко или косвено подкрепят или подстрекават към агресия." - отбеляза Митов.

Външният министър призова Израел, и палестинците да преосмислят случващото се през последните седмици и да направят всичко възможно за незабавното овладяване на напрежението. Палестинското правителство на националното единство следва да положи максимални усилия за поставяне под контрол на екстремистки фракции и кръгове, чиито действия застрашават мира и сигурността в региона, отбеляза Митов.

Даниел Митов подчерта, че мирният процес е сериозно застрашен и при тези обстоятелства изгледите за неговото възобновяване драстично намаляват.

"Уверени сме, че това е единственият път, по който може да бъде постигнато трайно решение на Близкоизточния конфликт на принципа на две независими държави, съжителстващи в мир и сигурност." - допълни Митов