Най-малко четирима израелци са убити при нападение в Западен Йерусалим

Нападателите са убити

18.11.2014 | 12:32 Редактор: Ирина Георгиева
Най-малко четирима израелци са убити при нападение в Западен Йерусалим

Най-малко четирима израелци са убити и осем ранени при нападение на синагога в Западен Йерусалим, предаде BBC. По данни на полицията нападателите - двама мъже от Източен Йерусалим, въоръжени с пистолет, ножове и брадви, са убити.

Наскоро имаше няколко смъртоносни атаки и сблъсъци в Йерусалим на "спорното" свещено място.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че ще отговори "с тежка ръка" на атаката - най-смъртоносната в Йерусалим през последните шест години.

"Това е пряк резултат от ръководеното подбуждане на Хамас и палестинския президент Махмуд Абас, известен още като Абу Мазен. Подбуждане, което международната общност игнорира." - заяви Нетаняху в изявление.

Хамас и партията на Абас-Фатах - двете враждуващи палестински фракции - постигнаха съгласие да формират правителство на националното единство в началото на 2014г.

От пресцентъра на Абас заявиха, че: "Председателството осъжда нападението срещу еврейски богомолци на мястото им за молитва и осъжда убийството на цивилни значение, без значение кой е извършителят."

Хамас и други палестински ислямистки групировки, Ислямисткият джихад, похвалиха атаката. Израел определи двете групи като терористични организации.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че актът е "чист терор и ... просто няма място в човешкото поведение."

България също осъжда остро атентата срещу синагога и религиозно училище в Йерусалим, извършен на 18 ноември, довел до човешки жертви, предадоха от МВнР. Съпричастни сме към скръбта на близките на убитите и изразяваме надежда за бързо възстановяване на ранените.

Такава агресия нанася тежки щети върху междуетническите и междурелигиозните отношения между двете страни. Призоваваме и Израел, и палестинците да положат всички усилия за овладяване на напрежението, с оглед възстановяване на мирния процес и връщане към политическите механизми за решаване на проблемите.