До края на годината Брюксел може да одобри ПРСР 2014-2020

Животновъдите - с пари от актуализацията на бюджета

13.11.2014 | 18:19 Редактор: Пролетина Съботинова
До края на годината Брюксел може да одобри ПРСР 2014-2020

"Повече от година и половина Фондът е без външен одит, което е нарушение на европейските правила.  Стартирана е четвъртата процедура за избор на сертифициращ орган.

"Огромният проблем за сертифициращ орган, аз все пак съм оптимист и ще изчакаме решението на съда, то отново бе обжалвано в последния възможен ден в края на деня, да излезе с решение на ВАС и мисля, че няма да е късно. Другата седмица вече има насрочено заседание, да се избере сертифициращ орган, и да не загубим пари  поради тази причина", коментира казуса министърът на земеделието Десислава Танева.

Животновъдите ще получат парите си след като бъде актуализиран държавният бюджет увери Десислава Танева.

"За средствата от фонд Земеделие, очакваме разбира се 70 милиона подкрепа от НС, 60 от които са за подкрепа на животновъдство и 10 са за помощи на другите интензивни сектори. Надявам се, че актуализацията на бюджета в този вид ще мине най-бързо и можем да гарантираме, че момента в който се обнародва в държавен вестник, тези плащания ще бъдат получени.  В актуализацията на бюджета по бюджета на МЗХ са заложени средствата - 16 млн. лева за плащане на обезщетенията, а земеделското министерство е в готовност от понеделник, да започне с налични средства плащания за умрелите животни от  болестта син език", добави още Танева.

Министър Танева освободи зам.-изпълнителния директорът на БАБХ Радослав Карабаджаков, заради разпространението на заразата със син език.  До дни министерството ще започне изплащанията на обезщетенията на животновъдите за загубите им от синия език.

Вижте още във видеото: