Сребрин Илиев: Неправилно стратегическо планиране е сред ключовите причини за намаляването на пчелите у нас

Ангажиментът към Националната програма по пчеларство трябва да е на правителствено ниво, коментира експертът от Националния браншови пчеларски съюз

12.11.2014 | 13:10 Редактор: Мариета Иванова
Сребрин Илиев: Неправилно стратегическо планиране е сред ключовите причини за намаляването на пчелите у нас

Една от причините за изчезването на пчелите у нас е неправилното стратегическо планиране и грешки в сектора, стана ясно от думите на експерта от Националния браншови пчеларски съюз Сребрин Илиев в Сутрешния блок на Bulgaria On Air. Той посочи, че ангажиментът към Националната програма по пчеларство би следвало да е на правителствено ниво, не само от страна на земеделското министерство.

„Ако програмата, бъде на правителствено ниво, ще ангажира и министърите на икономиката, и на финансите, и екологията, и на здравеопазването. Министърът на земеделието гледа едностранчиво на въпроса, предимно от гледна точка на опрашителната дейност“, коментира Илиев. Той изтъкна, че опрашаването е една от функциите на дейността на пчелите, а производството на мед, само един от пчелните продукти.

По думите му държавата първо би следвало да си изясни какво иска да постигне.  Той посочи, че нормативните европейски документи се прилагат при съответното одобрение от националните правителства.

Той посочи, че по линия на европейското финансиране могат да се възползват предимно професионални пчелари, които имат около 150 кошера. По думите му такива у нас са много малък процент от занимаващите се с дейността хора.  Според експерта  от Националната програма по пчеларство на правителствено ниво би следвало да се намери отговор на въпроса къде е мястото на пчелите в обществената йерархия на интересите. Неговото мнение е, че е на едно от водещите места- след здравеопазването.

Той посочи още, че последните доклади на ЕС, очертават следните проблеми пред сектора: начина на използване на препарати за растителна защита у нас, климатичните промени, електромагнитните лъчения, и често невисоката квалификация на хората, които се занимават с тази дейност  и т.н.